Vanemad, kes kahetsevad lapsele pandud nime

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapsele nime valimine võib olla vanemate jaoks üks raskemaid ülesandeid. Arvesse tuleks võtta nime tähendust, eesnime sobivust perekonnanimega, võimalikke hüüdnimesid jne. Paljude vanemate jaoks on tähtis seegi, et lapse nimi oleks originaalne.

Ent on ka neid vanemaid, kes on pärast lapsele nime valimist hakanud oma otsust kahetsema. 22-aastane Elizabeth ütles Huff Postile, et tal on raske sõnades väljendada, mida ta tundis pärast oma pojale nime panemist.

Elizabeth leppis oma abikaasaga juba raseduse ajal kokku, mis nad oma pojale nimeks panevad. Nad tahtsid kasutada traditsioonilist nime, aga mitte sellist, mis oleks väga laialt levinud. Nimi pidi olema lühike, lihtsa kirjapildi ja hääldusega. Nad tegid lühikese nimekirja ja lõpuks otsustasid Ryani kasuks. Nad rääkisid oma valitud nimest ka perele ja sõpradele.

Ent vahetult enne poja sündi tundis Elizabeth, et see pole võib-olla parim valik. Pärast lapse sündi oli naine veendunud, et midagi on valesti. «Iga kord, kui ma ta nime ütlesin, siis see lihtsalt ei kõlanud minu jaoks õigesti... Ma ei oska selgitada, miks mulle see nimi enam ei meeldinud,» meenutas ta. «See nimi oli ideaalilähedane, aga mitte kõige õigem tema jaoks.»

Paljude vanemate jaoks saab otsustavaks aga see, kui nimi muutub järsku populaarseks. 40-aastane Sarah uuris põhjalikult erinevaid nimede andmebaase enne, kui otsustas oma poja teiseks nimeks panna Harper. Sarah arvates oli see sooneutraalne nimi, kuid aastaid hiljem jõudis Harper populaarsete tüdrukunimede edetabelis top 20 hulka.

Sarnane asi juhtus ka 47-aastase Jilliga, kes pani oma nüüdseks 22-aastasele pojale nimeks Skylar. Omal ajal oli see nimi küllaltki ebatavaline, kuid nüüd võib seda leida 50 kõige populaarsema tüdrukunime hulgast. 

45-aastane Jen ei suutnud valida, kas panna tütrele nimeks Grace või Zoey. Kuna üks sugulane valis oma lapsele nimeks Grace, pani Jen tütre nimeks Zoey. Mõni aeg hiljem nägi Jen üht edetabelit, mille järgi on Zoey üks populaarsemaid nimesid... koerale.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Nimesid koondava veebilehe Nameberry kaaslooja Pamela Redmond Satran ütles, et nüüd on vanematel palju rohkem võimalusi, kuidas kontrollida, kas ja kui palju on mõnda nime kasutatud. «Varem juhtus sageli nii, et vanemad valisid lapsele nime, mis aastaid hiljem muutus väga populaarseks. Nüüd aga avaldavad erinevad veebilehed mitmete riikide nimede statistikat,» tõi ta näiteks. 

Redmond Satrani sõnul näevad vanemad praegu palju rohkem vaeva, et leida oma lapsele see üks ja õige nimi. Tänu sellele kahetsevad vanemad vähem oma valikuid, kuna nimesid valides on nad paremini informeeritud. 

Kui mõned vanemad tahavad lapsele väga originaalset nime panna, siis alati ei pruugi see lapsele endale meeldida. Näiteks 27-aastane Danielle otsis oma tütrele tükk aega ideaalset nime ja otsustas lõpuks Evelia kasuks. «Paljud ütlesid mulle, et see on halb idee, aga mulle meeldis see nimi,» tunnistas ta. «Minu klassis oli kuna neli Danielle'i peale minu. Ma mõtlesin, et mu tütrel ei saa kunagi seda probleemi olema.»

Ent tema tütar Evelia, kes käib hetkel algkoolis, vihkab oma ainulaadset nime. Ta kurdab seda emale igal aastal, kui peab kooliaasta alguses uutele õpetajatele seletama, kuidas tema nime kirjutatakse ja hääldatakse. Kuigi Danielle on oma otsusega rahul, kahetseb ta vahel seda, et tema valik tekitab tütrele piina. Ta loodab, et tütar õpib oma nime armastama.

Mõnel juhul on aga asi läinud nii kaugele, et vanemad ongi lapse nime ära muutnud. 21-aastane Kelsi otsustas oma pojale nimeks panna Andrew. Kui aga poeg sündis, pidi Kelsi tunnistama, et laps pole sugugi Andrew nägu, vaid meenutab hoopis Vinnyt, mis oli ka tema elukaaslase nimi. 

Ta proovis poega kutsuda Andrew'ks ja Andyks, kuid see ei tundunud õigena. Kuus kuud hiljem otsustas Kelsi, et poja nimi tuleb ära muuta ja elukaaslase rõõmuks sai laps nimeks Vinny. Naise sõnul oli ta pärast poja nime muutmist uue nimega palju rohkem rahul. «Kunagi räägime seda lugu ka oma pojale. Ütleme talle, et issi armastas teda nii väga, et tahtis oma nime temaga jagada. Ma usun, et see teeb teda õnnelikuks,» ütles Kelsi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles