«Lähme jooma!» ja veel neli lauset, mida ei tohiks depressiooniga võitlevale inimesele öelda

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Depressiooni võib olla väga raske mõista – seda nii depressiooni põdeva inimese lähedastel kui ka inimesel endal.

Higher Perspective tuletab meelde, milliseid lauseid ei tohiks iial depressiooniga võitlevale inimesele öelda.

«Sa peaksid lihtsalt positiivselt mõtlema.»

Depressiooni põhjustab nii ajukeemia tasakaalust väljaminek kui ka välised faktorid, mida ei saa lihtsalt positiivse mõtlemisega alla suruda. See on räige depressiooni ülelihtsustamine ning on ebaõiglane nende inimeste suhtes, kes sellega hädas.

«Miks sa antidepressante ei võta?»

Otsus võtta medikamente on sügavalt isiklik ning see, kui keegi kannatab depressiooni all, ei tähenda, et esimene ja ainus lahendus on rohud.

«See on lihtsalt faas.»

Iga depressiooni all kannatav inimene sooviks, et see oleks «lihtsalt faas», aga kahjuks depressioon ei tööta nii. Mõnikord on tegemist kroonilise haigusega ja neil inimestel on kõige vähem vaja, et keegi nende muret pisendaks.

«Paljudel inimestel on halvemini kui sul.»

Depressioon on päris haigus. Sel pole mingit seost sellega, kui hästi sa ühiskonda oled sobitunud või kui hästi objektiivselt võttes asjad su elus on. Depressioonis inimesed teavad hästi, et paljudel on olukord halvem kui neil, aga sellest teadmisest pole mingit abi.

«Lähme jooma!»

Alkohol teeb depressiooni ainult hullemaks. Parem küsi sõbralt, mida nad sooviksid teha, selle asemel, et pakkuda, et nad end täis jooks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles