Vietnami parimad palad

Britt Rosen
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ha Longi laht.
Ha Longi laht. Foto: SCANPIX
  • Reisieksperdi juht Sven Lõokene annab vihjeid, mida Vietnamis kogeda ja vaadata.

Kui sätid lähiajaks puhkuseplaane, mõtle ka Vietnamile. See maa pakub meelierutavat kokteili kirjust ajaloost, lärmakatest suurlinnadest, rahulikust rannaidüllist, omanäolisest köögist ja turumajanduslikust kommunismist. Reisibüroo Reisiekspert juht Sven Lõokene jagab põgusaid vihjeid, mida seal kindlasti vaadata.

Ho Chi Minh ehk Saigon

Kunagine Saigon, mis nimetati Ho Chi Minhiks pärast seda, kui kommunistid 1975. aastal Lõuna-Vietnami hõivasid, on oma üheksa miljoni elanikuga riigi suurim linn. Sinna on koondunud kogu ärielu kõrghoonete ja luksuslike hotellide-kaubamajadega ning igal sammul on tunda Aasia suurlinnale omast vaibi.

Ajalooliselt ameerika- ja üldse läänemeelsem Saigon armastab turiste, inimesed on külalislahked ja sõbralikud. Seal näeb prantslaste suursugust koloniaalarhitektuuri – peapostkontor on üks vaatamisväärsustest, saab nautida vürtsikat tänavatoitu ja ilmtingimata võiks ette võtta külaskäigu värvikale ööturule. Samuti tasub läbi astuda mõnest töökojast, kus sünnivad kohalikus lakitehnikas maalid ja puitnõud.  

Et eurooplased teavad Vietnami sõjast siiani küllalt vähe, soovitab Sven Lõokene käia Ho Chi Minhi sõjakuritegude muuseumis – «See on muljet avaldav.» Poolest päevast piisab, et saada üksikasjalik pilt sõjakoledustest, muu hulgas ameeriklaste keemiarelva katsetuste tagajärgedest ja džungli napalmiga laushävitamisest. Linnast väljas asub üle 200kilomeetrine Cu Chi maa-aluste tunnelite võrgustik, kus partisanid sõdisid nii prantslaste kui ka ameeriklaste vastu.

Seal kandis olles võiks ette võtta retke Mekongi deltasse, kus näeb ehedat vana Vietnami ujuvturgude, torntemplite ja riisipõldudest ümbritsetud külakestega. Kruiisida saab nii lihtsamate kui ka luksuslikumate jõelaevadega. Tõeliselt rahuliku rannapuhkuse idülli otsijaile võiks sobida turistihulkadest veel vallutamata Vietnami suurim, Phu Guoci saar. Pealegi on seal 30 soojakraadi alati garanteeritud.

Hue, Hoi An ja Da Nang

Vietnami keskossa jääb Hue, kunagine keisririigi pealinn, mille suurimaks staariks on kunagine keisripalee ehk keelatud linn, mis kuulub UNESCO maailmapärandi nimistusse. Kuigi võimsat vaatamisväärsust taastatakse tasahilju sõjapurustustest pidevalt, on see muuseumina avatud – poolepäevane külastus annab kunagisest hiilgusest ja elust keisripalees põhjaliku ettekujutuse. Rannikulinnana lubab Hue ka niisama mõnusat äraolemist mere ääres, mugavaid ja uusi hotellikomplekse on seal piisavalt.

Huest umbes 180 km kaugusele Hoi Ani soovitab Sven Lõokene sõita mööda maad – mootorrattaga või autojuhi-giidiga, sest autot rentida Vietnamis rahvusvaheliste autojuhilubadega ei saa. ««Top Geari» fännidele on see tee maaliliste vaadetega lahesoppidele ja kaljudele ilmselt telerist tuttav. Saateseltskond läbis selle mootorratastel,» meenutab ta.

Hoi An aga uhkustab UNESCO maailmapärandisse kantud iidse vanalinna ja vana kaubasadamaga. Sealt saab hea hinnaga tellida ka mõõdujalanõusid ja rätsepatööd, kuigi alati ei pruugi see eurooplase arusaamaga rätsepakunsti kvaliteedist kattuda. Igal pärastlõunal avatakse 20 linnakvartali tänavad vaid jalakäijatele, kus nood saavad rahulikult ostelda või süüa, olgu või kuulsat pho nuudlisuppi. Morning Glory on üks sealseid restoranitähti, kus Vietnami köögist saab hea ülevaate – et löögile pääseda, tasuks koht aegsasti reserveerida. Nõutud on ka Morning Glory kokanduskursused, mis algavad ühise turulkäiguga ja kulmineeruvad luksusliku söömaajaga.

Ajaloohuvilist võiks Hoi Ani lähistel köita ka My Soni hindu pühamute kompleks ja asum keset džunglit.   

Huest sama kaugel kui Hoi An asub prantslaste koloniaalaja sadamalinn Da Nang, mis on ennekõike tuntud kui maa marmoripealinn. Paik elatub marmorist, marmorskulptuuridest-suveniiridest ei pääse seal üle ega ümber. Enamasti starditakse sealt ka Marmorimäele, kuid puudust pole ka kaunitest liivarandadest ja templitest. Ka golfimängijate seas kogub nii Hoi An kui ka Da Nang järjest rohkem austajaid.

Hanoi

Seitsme miljoni elanikuga pealinn Hanoi on ajalooliselt olnud punasemeelsem ning peab end Vietnami administratiivseks ja kultuuriliseks keskuseks. Linn aina kasvab ja muutub üha moodsamaks ning Vietnami tunnusmärk koonuskübarad asenduvad seal üha rohkem mootorrattakiivritega. Tihe ja lärmakas tänavaliiklus meenutab organiseeritud kaost, õhusaaste kaitseks on enamikul näomaskid ees.

Õõvastavat kommunismihingust võib tunda kommunistliku riigijuhi Ho Chi Minhi mausoleumis, mis on kohalikele püha paik. Üheks tõmbenumbriks peetakse ka Hanoi Hiltoniks kutsutud Hoa Lo vanglat, kus Vietnami sõja ajal hoiti ka Ameerika sõdureid. Prantsuse stiilis koloniaalarhitektuuri saab imetleda vanalinnas, iidsetest aegadest kõneleb Kirjanduse tempel. Toidusõbrad võiks end registreerida mõnele poolepäevasele kokanduskursusele, teatrihuvilised veenukkude etendusele.

Hanoist on hea startida ka UNESCO maailmapärandisse kuuluvasse Ha Longi lahesoppi, mis on tõeline looduse ime: lihtsa või luksusliku laevaga võib kruiisida kolme tuhande lubjakivisaare, laiu ja koopa vahel. Põhja poole jäävad Sapa mägikülad, kus saab tutvuda vähemusrahvuste elustiiliga ja imetleda riisiterrasse.

Hea teada

•          Et riik kulgeb piki Indohiina poolsaart põhjast lõunasse ja selle rannajoon ulatub üle 3000 km, on ilmastik erinev. Maa lõunaosas valitseb alati troopikasoe, põhja- ja keskosas on detsembrist veebruarini pigem jahedavõitu. Paremateks reisikuudeks Põhja-Vietnami peetakse aprilli ja maid ning oktoobrit ja novembrit. Kuigi juunist septembrini kestab seal mussoonvihmade aeg, on siiski soe ja vihma ei saja sugugi katkematult. Reisi aega plaanides tasuks siiski jälgida pikemat ilmaennustust. 

•          Eesti kodanikud vajavad Vietnamisse sõiduks viisat, mille saab riigi Helsingi saatkonnast või reisibüroo kaudu. Viisa saamiseks piiril võib pöörduda ka viisaagentuuride poole, kes vormistavad selleks ettetellimuse.   

•          Kohapeal saab rentida vaid mootorrattaid või kasutada autojuhi-giidi teenust, rahvusvahelise autojuhiloaga autot üürida ei saa. Pikemate vahemaade läbimiseks võib lennata kohalike lennufirmadega – siselennuliinidel tuleb siiski arvestada, et lennuplaane muudetakse tihti, nii et Ho Chi Minhist või Hanoist kojulendu plaanides võiks jätta ööpäevase varu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles