1990. aastate mood: kõige meeldejäävamad hetked

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spice Girls.
Spice Girls. Foto: Fiona Hanson/PA Wire/Press Association Images

1990. aastatele mõeldes tulevad kõigepealt meelde ülipopulaarsed poiste- ja tüdrukutebändid nagu Backstreet Boys ning Spice Girls. Ent neile bändidele mõeldes ei saa kindlasti üle ega ümber rõivastest, mida sel ajal armastati kanda.

Marie Claire meenutas unustamatuid 1990. aastaid ja tõi välja selle kümnendi kõige meeldejäävamad hetked moevaldkonnast.

Supermodellid (1990)

1990. aastate alguses hakati kasutama sõna «supermodell». Cindy Crawford, Naomi Campbell, Christy Turlington ja Linda Evangelista olid pidevalt moelavadel ning nende jumalannalik välimus võlus kõiki. 

(Reuters)
(Reuters) Foto: HANDOUT/REUTERS

Madonna koonusekujuline rinnahoidja (1990)

Kes meist ei teaks Madonna koonusekujulist rinnahoidjat, mille autoriks on moelooja Jean Paul Gaultier. Kuulus rinnahoidja valmis Madonna Blond Ambition tuuri jaoks.

(AP)
(AP) Foto: SEAN KARDON/AP

Seriaal «Beverly Hills, 90210» (1990)

Noored tüdrukud tahtsid kangesti käia riides samamoodi, nagu selle menuka seriaali tegelased. Lisaks riietele võeti eeskuju ka tegelaste soengutest. «Beverly Hills, 90210» oli teerajajaks teisele seriaalile, mis muutus samuti ülipopulaarseks ja mida näidati ka Eestis: «Melrose Place».

«Melrose Place» (AP)
«Melrose Place» (AP) Foto: /AP

Courtney Love ja Kurt Cobain (1991)

Courtney Love'i ja Kurt Cobaini võib nimetada 1990. aastate kõige mõjukamaks paariks moemaailmas. Love oli tuntud oma punaste huulte, tumeda meigi ja tütarlapselike kleitide poolest; Cobain kandis räbaldunud teksaseid ja tema «firmamärgiks» võib pidada õlgadeni ulatuvaid blonde juukseid.

Kurt Cobain tütrega (Empics)
Kurt Cobain tütrega (Empics) Foto: Paul Smith/EMPICS Entertainment

Winona Ryder (1991)

Ryderit võib nimetada 1990. aastate alguse stiiliikooniks. Ta lõi kaasa mitmetes menukates filmides ja tema poisilik riietusstiil kogus peagi palju austajaid. Peale selle kadestasid teda paljud seetõttu, et Ryderil oli sel ajal suhe Johnny Deppiga.

Winona Ryder (Reuters)
Winona Ryder (Reuters) Foto: CHIP EAST/REUTERS

Seriaal «Rannavalve» (1991)

Pamela Andersoni punane trikoo oli üks rõivaese, mida paljud naised sel ajal endale ihkasid. «Rannavalve» oli Andersoni jaoks kui hüppelaud, sest tänu sellele muutus ta televaatajate seas palju menukamaks.

Pamela Anderson (PAL)
Pamela Anderson (PAL) Foto: Personalities/

Kate Mossi koostöö Calvin Kleiniga (1992)

1990. aastate alguses tuli Londonist üks tagasihoidliku välimusega neiu, kes on praeguseni moemaailmas üks mõjukamaid tegijaid. Üks Mossi esimesi modellitöid oli Calvin Kleini reklaamides.

Kate Moss Calvin Kleini reklaamis (Mavrix)
Kate Moss Calvin Kleini reklaamis (Mavrix) Foto: mavrixphoto.com/mavrixphoto.com

Drew Barrymore (1993)

Barrymore oli samuti sel ajal üheks stiiliikooniks. Ta armastas kanda naiselikke kleidikesi, kuid tema meik ja soengud olid sageli kleitidega vastuolus. 

Drew Barrymore (AFP)
Drew Barrymore (AFP) Foto: ROBYN BECK/AFP

Racheli soeng (1994)

Kui teleseriaal «Sõbrad» alguse sai, siis ei osanud ilmselt keegi aimata, kui populaarseks võib muutuda Jennifer Anistoni tegelaskuju Rachel Greeni järku lõigatud soeng. 1990. aastatel pidi nii mõnigi juuksur seda soengut järgi tegema ja see on siiani selle kümnendi üks meeldejäävamaid soenguid.

Jennifer Aniston ja Matthew Perry (AP)
Jennifer Aniston ja Matthew Perry (AP) Foto: Chris Pizzello/AP

Spice Girls (1995)

1990. aastate keskel olid kõigi noorte neidude magamistoa seinad täis just selle bändi plakateid. Viiel bändiliikmel oli kõigil oma kindel stiil ja nende riietused olid alati väga silmatorkavad. Tänu neile muutusid platvormkingad ääretult populaarseks.

(AFP)
(AFP) Foto: BERTRAND GUAY/AFP/SCANPIX

Gwen Stefani (1995)

1990. keskpaigas tõusis stiiliikooniks bändi No Doubt laulja Gwen Stefani. Ta oli väga heas füüsilises vormis ja kandis väga julgeid rõivaid. Ka tema soengud olid üsna silmatorkavad.

(Mavrix)
(Mavrix) Foto: MAVRIXONLINE.COM/MAVRIXONLINE.COM

Gianni Versace viimane haute couture show (1997)

Gianni Versace oli kahtlemata 1990. aastate üks mõjukamaid moeloojaid. Tema viimane moe-show, millest leitakse veel tänapäeval inspiratsiooni, toimus Pariisis. Vähem kui aasta hiljem mõrvati moelooja oma Miami kodus.

Gianni Versace (Sipa)
Gianni Versace (Sipa) Foto: MENDOZA/SIPA/MENDOZA/SIPA

Seriaal «Seks ja linn» (1998)

Kaks sõna: Carrie Bradshaw. Ilma selle tegelaseta poleks antud seriaal kindlasti moemaailmas nii palju populaarsust kogunud. 

Sarah Jessica Parker Carrie Bradshaw rollis (AP)
Sarah Jessica Parker Carrie Bradshaw rollis (AP) Foto: Craig Blankenhorn/AP

Popiprintsessid (1998)

1990. aastate lõpus hakkasid muusikamaailmas karjääri tegema n-ö popiprintsessid: Britney Spears, Christina Aguilera, Mandy Moore, Jessica Simpson jne. Lisaks kaasahaaravatele lauludele paistsid need preilid silma ka tütarlapseliku riietusstiiliga.

Ühesugused kostüümid (1999)

TLC oli esimene tüdrukutebänd, kes kandis ühesuguseid kostüüme. Peagi järgis nende eeskuju ka Destiny's Child, kust algas Beyonce tähelend.

Destiny's Child (Scanpix)
Destiny's Child (Scanpix) Foto: Thomas Bj

Film «Süütud enesetapud» (1999)

Tegemist on ääretult tõsise filmiga ja filmis üles astuvate õdede riietusstiil oli väga tagasihoidlik ning tavaline. Sellest hoolimata on see film siiani väga menukas ja tihtilugu võetakse rõivaid valides Lisboni õdedelt eeskuju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles