Omapärase seadme abil saab kõhus kasvavale beebile muusikat mängida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased leidsid, et laps ei kuule läbi kõhu muusikat sugugi hästi.
Teadlased leidsid, et laps ei kuule läbi kõhu muusikat sugugi hästi. Foto: SCANPIX

Kõhus kasvav beebi kuuleb juba 16. rasedusnädalal ja nüüd on teadlased välja mõelnud seadme, millega saab lootele muusikat mängida. Nimelt valmistasid teadlased väikese silikoonist kõlari, mida saab sisestada nagu tampooni ja mis mängib beebile muusikat.

Marquèsi instituudi teadlased usuvad, et see aitab kaasa lapse kõnevõime arengule. Teadlased uurisid lähemalt, kuidas reageerivad beebid muusikale. Lootele lasti muusikat kahel erineval moel: läbi kõrvaklappide, asetades need ema kõhule, ja vaginaalse kõlari ehk Babypodi kaudu, kirjutab Daily Mail.

Selgus, et läbi vaginaalse kõlari kuuldud helid panid beebit füüsiliselt reageerima. Läbi kõrvaklappide kuuldud helide peale ei reageerinud beebid eriti. Teadlased märkisid, et läbi kõrvaklappide beebid isegi ei kuulnud eriti muusikat.

Teadlased kasutasid beebide jälgimiseks ultraheli ja uuringus osalesid emad, kelle rasedus oli vähemalt 14 nädalat kestnud. Uuringu juht dr Marisa Lopez-Teijon sõnas, et Babypodi kaudu lastud muusikale reageerisid beebit silmanähtavalt: nad hakkasid liigutama oma suud ja keelt, justkui «üritades rääkida või laulda». 

Babypodi abil saavad kõhus arenevad beebid kuulata erinevaid helisid ilma, et miski heli summutaks. Kuna tupp on suletud koht, peab heli liikuma vaid läbi tupe- ja emakaseinte, et beebini jõuda. 

Babypodi kasutamiseks tuleb väike pirnikujuline kõlar ühendada näiteks nutitelefoniga ja sisestada tuppe. Ema saab lapsega koos muusikat kuulata, ühendades telefoni külge ka kõrvaklapid. Emaüsas muusika kuulamine mõjub lapse arengule hästi ja teadlaste sõnul saavad emad ning beebid sel moel jagada oma esimesi ühiseid muusikalisi kogemusi. 

Babypodil pole patareisid, samuti puudub sellel Bluetooth. Kuna sellest tulevad helid on üsna vaiksed, siis ei tasu karta, et kõlar võib lapsele või emale ohtlik olla. 

Teadlaste sõnul aitab see omapärane seadeldis vähendada ka lapseootel emade stressi, kuna ema saab lapsega jagada lõõgastavaid ning harivaid hetki. Seadmel on veel üks oluline boonus: selle abil on võimalik üsna varakult kindlaks teha, kas beebi kuulmine on korras. Kui ta ei reageeri muusikale üldse, siis on oht, et beebi võib kurt olla. 

Vaata joonist, kuidas vaginaalne kõlar beebi suhtes asetub!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles