Tänulikkus kingib tervise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Üha suurenev arv uuringuid kinnitab, et tänulik suhtumine inimestesse ja ellu võib tõsta vaimset, emotsionaalset ja füüsilist heaolu.

Viimasel kümnendil läbi viidud uuringutest on selgunud, et täiskasvanud, kes sageli tänu avaldavad, on energilisemad, optimistlikumad, õnnelikumad ja suurema tutvusringkonnaga, kirjutas FoxNews.com.

Samuti kogevad tänulikud inimesed vähem depressiooni, kadedust, ahnust ning alkoholismi. Uuringute järgi ka teenivad rohkem raha, magavad sügavamalt, treenivad regulaarsemalt ning on viirushaigustele suurema vastupanuvõimega.

Tänulikkuse hüved on laste ja täiskasvanute puhul sarnased. Uuringute andmeil kipuvad tänulikkust üles näitavad ja tundvad lapsed olema vähem materialistlikud, paremate hinnetega koolis, kõrgemate eesmärkidega, kurdavad vähem pea- ja kõhuvalu ning on sõprade, kooli ja perega rahulolevamad.

Jeffrey J. Froh, kes on lastega mitmeid uuringuid läbi viinud, sõnas: «Paljud tulemused kinnitavad lasteaias ja vanaemadelt kuuldud õpetussõnu, kuid nüüd on nende õigsus teaduslikult tõestatud.»

Võimalik on ka tänulikkuse väljendamisega üle pakkuda, eriti kui püüda seda teha kingitusega. Froh sõnul võib kellegi tänamine viisil, mis pole sobilik suhte vormile, põhjustada hoopis süümepiinu, viha ja millekski kohustatuse tunnet.

Et vältida tänulikkuse kasutamist kontrolli saavutamise eesmärgil, tuleks Froh sõnul suhtuda empaatiaga inimesse, kellele tänu avaldatakse. Tema sõnul on üks parimaid vahendeid inimeste materialismi vastu, kui nad suunata tänu tundma kõige olemasoleva eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles