Kas sushi on tõesti nii tervislik toit, kui oled arvanud?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui tahad välja sööma minna, siis on sushirestoran üks parimaid valikuid. Sushi on alati reeglina värske ja ka kõige tervislikum inimene sööb ju kala ning avokaadot. Selle valikuga ei saa ju kuidagi eksida.

Saab küll, sest paljude sushirestoranide menüüs on ka selliseid valikuid, mis pole kuigi tervislikud. Ära saa valesti aru, sushi on tervislik toit, aga seda vaid juhul, kui teed õigeid valikuid, kirjutab Elite Daily.

Järgnevalt on välja toodud mõned asjad, mida tuleks sushit tellides silmas pidada.

1. Tee mõistlikke valikuid

Värske lõhe või tuunikalaga valmistatud sushi on alati tervislik, selles on palju oomega-3-rasvhappeid, mis võitlevad südamehaigustega, mõjuvad ajule hästi ja aitavad ennetada Alzheimeri tõbe ning nõdrameelsust. Pealegi kui tellid sashimi, siis annab see ka üsna vähe kilokaloreid, kuna seal on ainult puhas kala. Nigiri sisaldab juba veidi rohkem kilokaloreid ja süsivesikuid, sest selles on lisaks kalale ka riis. 

Ära pelga ka wasabit ja marineeritud ingverit, mis on sushiga kaasas. Wasabis on palju vitamiine ja mineraale ning ingver aitab vähendada põletikke ja sisaldab samuti antioksüdante.

Wasabi (Reuters)
Wasabi (Reuters) Foto: Toru Hanai/REUTERS

2. Ole ettevaatlik kastmete ja frititud sushiga

Sushi kaotab pea kogu oma tervislikkuse, kui mängu tulevad erinevad kastmed. Kastmed lisavad sushile meeletult palju kilokaloreid, rasva, suhkrut ja soola ning tervislikust õhtusöögist saab mitte eriti tervislik söök. 

Tempura jahuga ja frititud sushirullid pole kuigi tervislikud, samuti võiks vältida neid, mil on peal imemaitsev, kuid kaloririkas majoneesikaste. Muide, ka sojakastmega võiks olla ettevaatlik, sest selles on väga palju soola. Tarbi seda mõõdukalt.

Frititud sushi (Scanpix)
Frititud sushi (Scanpix) Foto: SCANPIX

3. Tea, kui palju kilokaloreid mõni rull sisaldab

Veebileht MyFitnessPal arvestas välja, mitu kilokalorit võib üks sushirull sisaldada (pane tähele: üks rull, mitte üks tükk). Siin on umbkaudsed näitajad:

  • avokaadorull - 140 kilokalorit;
  • California rull - 270 kilokalorit;
  • kurgirull - 110 kilokalorit;
  • vürtsikas tuunikalarull - 290 kilokalorit;
  • krevetiga tempurarull - 564 kilokalorit;
  • lõhe ja avokaadoga rull - 304 kilokalorit;
  • angerja ja avokaadoga rull - 372 kilokalorit.
Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

4. Ära lange «söö palju jaksad» lõksu

Maksad kindla summa ja võid süüa nii palju sushit, kui süda ihkab – kõlab ju hästi! Pealegi on sushi ju kasulik. Ent ära satu hoogu. Sushiga on selline lugu, et see on väikestes tükkides, kuid erineva sisuga tükid võivad lõpuks kokku anda üsna korraliku koguse kilokaloreid. 

Sushi võib olla tervislik toit, aga seda vaid juhul, kui teed tarku otsuseid. 

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles