Tavapärased tegevused, mis võivad sinust rumala mulje jätta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiiresti ja aeglasti rääkivad inimesed annavad lõpuks ikkagi sama palju infot, näitab värske uuring.
Kiiresti ja aeglasti rääkivad inimesed annavad lõpuks ikkagi sama palju infot, näitab värske uuring. Foto: SCANPIX

Me kõik tahame mõelda, et oleme haritud ja intelligentsed inimesed. See võib vabalt ka tõsi olla. Ent mõni tavapärane tegevus võib sinust üsna rumala mulje jätta.

Selleks, et endast teistele parimat muljet jätta, tasuks teada, millised tegevused ei näita sind kuigi heast küljest. Business Insider pani kirja üheksa tavapärast tegevust, mis võivad jätta sinust rumala mulje.

1. Fotodel ei tasu õllepudelit ega –purki käes hoida. Üks uuring tõestas, et inimesed, kes hoiavad fotodel õllepudelit käes, tunduvad olevat rumalamad kui need, kes hoiavad käes veeklaasi.

2. Ära kasuta «uhkeid» sõnu, kui selleks pole vajadust. Teadlased võtsid paar lõiku ühest doktoritööst ja asendasid kõik keerulised sõnad lihtsamatega, et tekst oleks kergemini mõistetav. Seejärel näidati mõlemat väljavõtet osalejatele ja selgus, et lihtsama versiooni autorit peeti intelligentsemaks.

3. Ära kasuta sõnu ja fraase valesti. Mõned sõnad ja fraasid on sellised, et kui neid väga palju kasutada, siis need hakkavad teisi kergesti närvi ajama. Kui vähegi võimalik, ürita vältida sõnu ja väljendeid, mille tähenduses sa pole kindel, sest nende vale kasutamine võib jätta sinust üsna rumala mulje.

4. Vali kõndimiseks õige tempo. Kui kõnnite koos sõpradega grupis, ürita oma kõndimistempo teiste omadega ühtlustada. Teadlased on leidnud, et kui inimene kõnnib liiga kiiresti või liiga aeglaselt, siis võib temast rumal mulje jääda.

5. Ära karda silmsidet. Võib-olla oled närvis, aga vestluse ajal ära väldi partneri pilku. Üks uuring näitas, et kui inimesed vaatavad vestluse ajal teineteisele julgelt silma, jätavad nad väga intelligentse mulje.

6. Ürita tööl mitte ropendada. Isegi, kui töö ajab närvi ja sa ei suuda end tagasi hoida, ära kasuta roppe sõnu. 2012. aastal tehtud uuringust paljastus, et tööandjale ei avalda see sugugi muljet, kui alluv ropendab ja ta võib arvata, et tegemist pole kuigi targa töötajaga.

7. Ära kortsuta kulmu. Selline tegevus võib jätta mulje, et sa pole kuigi sõbralik ja mitte eriti intelligentne. Teadlased on leidnud, et naeratavad näod jätavad palju targema ja usaldusväärsema mulje kui pahurad.

8. Jälgi oma hääletooni. Ilmekalt rääkimine jätab sinust palju intelligentsema mulje. Tähtis on leida õige hääletoon ja mitte teha liiga palju pause. See on hea nipp, mida saad ära kasutada siis, kui pead tööl teistele ettekande tegema.

9. Ära pelga nõu küsida. Ühest uuringust selgus, et mõned inimesed ei julge kolleegidelt nõu küsida, sest nad kardavad, et see jätab neist ebapädeva mulje. Tegelikult tasuks just vajadusel nõu ja abi paluda, sest see näitab, et sa tahad oma tööd hästi teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles