Jeemeni tüdruk: lahutasin 10-aastaselt

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nojoud.
Nojoud. Foto: SCANPIX

Nagu paljudes araabia maades, sunnitakse Jeemenis väikseid tüdrukuid abielluma vanemate meestega, kes neid peksavad ja vägistavad. Kümne aasta vanune Nojoud oli esimene, kes sai lahutuse, kirjutas ajakiri Marie Claire 2009. aasta jaanuaris.
 

Nojoud Al-Ahdal, keda sunniti abielluma 20 aastat vanema mehega, on esimene jeemenlanna, kes julges maal valitsevatele arhailistele hõimutavadele vastu hakata, nõudes 2008. aasta mais lahutust, mille ta ka sai.

Nojoudi põrgu algas ühel veebruarihommikul, kui tema talupojast isa, kes oma kahe naise ja seitsmeteistkümne lapsega Sanaasse õnne katsuma saabus, teatas talle nagu välk selgest taevast, et kavatseb anda ta kahe päeva pärast naiseks ühele juhututtavale Wadi Laa’a külast, mis asub pealinnast nelja tunni sõidu kaugusel.

Tüdruk oli esialgu rahul, kuna abielu tähendas tema jaoks siis kingiks saadud ilusaid kleite ja suurt pidu; pealegi lubas mees tüdruku isale, et puudutab oma naist alles mitme aasta pärast.

Selle lubaduse võttis mees kiiresti tagasi, heites oma noore naise peale juba esimesel ööl. Vägistamine kordus kuu aja jooksul igal õhtul, kuni päevani, mil laps, kellele üks lahke tädi bussipileti pihku libistas, võttis julguse kokku ja läks üksipäini kohtusse.

Kohtunik ei uskunud esialgu oma silmi, kuid pakkus tüdrukule protsessi ajaks siiski peavarju ning lahutas tema abielu - ometi peab tüdruk oma eksmehele kahjutasu maksma.

Sanaa ülikooli teaduri Husnia Al-Kadri sõnul on varajased abielud enamasti seotud vaesusega, kuid ka sügavale juurdunud kultuuriliste tõekspidamistega. Al-Kadri selgitas, et rivaalitsevates hõimudes viib au ja hirm abielurikkumise või isegi inimröövi ees vanemad selleni, et nad oma tütred juba ammu enne puberteeti mehele panevad.

Seejuures on veerandi Jeemeni abielupaaride vanusevahe 20 aastat või rohkem ning peaaegu pool väga varakult abiellunud tüdrukutest kannatab sirgudes tõsise depressiooni all.

Üheks levinud tavaks on ka abieluvahetus - peigmehe väikse õe kinkimine pruudi perekonna ühele liikmele.

Seadusega pole Jeemenis abiellumise vanusepiiri kehtestatud.

Artikkel on refereeritud eestikeelse Marie Claire'i 2009. aasta jaanuarinumbrist.

Sel neljapäeval, 25. novembril tähistatakse ülemaailmset naistevastase vägivalla vastu võitlemise päeva. Sellega seoses tutvustab Naine.postimees.ee sel nädalal lugejatele erinevaid naistevastase vägivalla ilminguid nii võõrsil kui ka kodumaal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles