Teeme ise: kui palju värvi mul remondiks tarvis läheb?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seinte värvimine.
Seinte värvimine. Foto: SCANPIX

Remondiks vajaminevate materjalide planeerimine tundub algajale värvisegajale kaunis keeruline. «Kui sa pole just väljaõppinud või elukutseline maaler, siis võib õige värvikoguse väljaarvutamine esialgu keerulisena tunduda, kuid tegelikult on kõik väga lihtne,» lubatakse Safrani blogis.

Safran õpetab: alusta ilmselgest – mõõda ära iga värvitava seina kõrgus ja laius ning arvuta välja pindala (laius x kõrgus = pindala). Mitme seina puhul liida kõik pindalad kokku. Seejärel mõõda ära ukse-, akna- jms avad, arvuta välja nende pindalad ja lahuta need seinte kogupindalast maha.

Nüüd lisa järele jäänud pindalale 10 protsenti, mis garanteerib piisava mänguruumi. Katvus võib olenevalt aluspinnast ja värvi pealekandmise tehnikast pisut varieeruda. Keskmiselt imavad aluspinnad on näiteks pabertapeet ja kipsplaat, tugevalt imavad aluspinnad on savi- ja lubikrohv. Pigem on hea värvi varuga võtta, sest siis on alati võimalus seina määrdumise korral parandusi teha. Lae värvimise puhul mõõda ära hoopis põrand, see on tunduvalt kergem! Tekstuurse lae puhul arvesta jällegi värvivaruga ja loomuliku gravitatsiooniga.

Kui kogupindala on teada, siis tuleb välja otsida kasutatava värvi kulu ühe ruutmeetri kohta. Allpool toodud ka mõned näited Safrani värvide kohta (1 kiht):

Savivärv –     150g-300/m²

Lubivärv –     150-200ml/m²

Kaseiinvärv – keskmiselt imavale aluspinnale ca 145g värvipulbrit ruutmeetri kohta

                       tugevalt imavale aluspinnale ca 200 g värvipulbrit ruutmeetri kohta

Puiduvärv –    80ml/m²

Kattev linaõlivärv – 80ml/m²

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles