Ärkad keset ööd ilma põhjuseta? See võib olla su loomulik kehakell

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Õhtu venis natuke pikemaks ja hommikul peab varakult ärkama, et tööle jõuda. Ühtäkki võpatad sa aga keset ööd ärkvele, näiliselt ilma põhjuseta, ning passid tund aega üleval. Hommik tuleb ilmselt üsna ebameeldiv...

See võib olla üsna vastik, aga tõenäoliselt on tegemist vana evolutsioonilise eripäraga. Kui sa sageli keset ööd põhjuseta üles ärkad, siis on põhjus selles, et just nii tegelikult peakski olema. Inimesed magasid segmenteeritult, mis tähendab, et meil oligi kombeks magada neli tundi, ärgata ja olla paar tundi üleval ning siis veel neli tundi magada. See on osa loomulikult bioloogilisest kellast, mida me oleme õppinud olude sunnil ignoreerima, kirjutab Higher Perspective.

Ärkveloldud tundi kasutasid inimesed erinevalt – kes luges ja kirjutas, kes jõi teed, kes palvetas. Samal ajal tootis meie aju prolaktiini, lõdvestushormooni.

«Suurema osa evolutsioonist oleme me maganud teatud viisil,» selgitab psühholoog Greg Jacobs. Tema sõnul võib olla ühtne kaheksatunnine uni isegi kahjulik, eriti kui inimesed ärkavad keset ööd üles ning see põhjustab neis ärevust. Ärevus iseenesest takistab und ning hiilib suure tõenäosusega ka tavaellu.

Professor Russell Foster, kes uurib keha ööpäevarütmide seost neuroteadusega, toetab Jacobsi mõtteid. «Paljud inimesed ärkavad öösel üles ja lähevad paanikasse,» räägib ta. «Ma olen neil puhkudel selgitanud, et nad kogevad kaheetapilise unemustri tagasilööki, aga suurem osa arste ei arva, et kaheksatunnine unerütm oleks ebanormaalne. Samas on üle 30 protsendi meditsiinilistest muredest seotud otse või kaude unehäiretega, ometi aga ignoreeritakse meditsiiniõpingutes und ja une-uuringutega tegeletakse väga vähestes keskustes.»

Nii et enne kui hakata muretsema võimalike unehäirete pärast, tasuks kaaluda: ehk on öine ärkamine põhjustatud sellest, et keha lihtsalt teeb seda, mis on talle alati loomulik olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles