Galerii: stiilse mehe boheemlaslik-šikk imedemaa

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe koduportaali jõulukodu konkursil tõusis eriliselt esile ühe Tartu kodu talvine võlumaa. Elustiil sõitis kohale, peremehe Riho Suigi boheemlaslikšikki maailma avastama.

Mäletate, kui üllatunud oli Alice, leides peegli tagant unikaalse maailma võrratute tegelastega? Umbes nii võib end tunda külaline, kui avab Tartus Toomemäe kandis tavalise rohekashalli puumaja ukse. Juuksestuudio stilist Riho Suik on selle teise korruse rohkem kui saja ruutmeetri suurusest kodust kujundanud värvide- ja kujunditerikka maailma, kuhu võib end tundideks unustada.

Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Hulk väiksemaid ja suuremaid  hoolikalt valitud detaile nõuab tähelepanu ja kassivanahärra Johnny küsib kenitledes pai. «See on minu maailm ja minu nägu kodu. Veidike hullumeelne, nii et keegi teine seda vaevalt et välja kannakski,» muigab mees, võttes istet valgel diivanil vanade filmiplakatite ja fotodega kaetud seina ääres.

Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Selles kodus on teatavat prantsuspärast hiilgust, küllust ja elegantsi. Riho nendib, et just prantslaslik suursugusus mereäärsete külade vanades häärberites on tema mõtteid ja niiviisi kaudselt ka kodu kujundanud küll. «Sellesse 1929. aastal ehitatud puumajja ei sobikski ju mingil juhul lihvitud ja lakitud, viimseni kipsplaadiga viimistletud ja modernne interjöör. Las siis olla pigem selline natuke boheemlaslik šikk,» annab ta külalisele võtme oma kodu mõistmiseks.

Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees
Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Detailid ja aksessuaarid on viie aasta jooksul eri kohtadest leitud – kes omanäolist kodu saada tahab, sel tuleb hoolikalt vanakraamipoode ja täikasid kammida, oksjonisaitidel ja antiigilehtedel silma peal hoida. Peremeeski peab pintsli haarama, näiteks violetne laud ja vahvad piltidega toolid on Riho omalooming.

Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees
Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Ruumikas valgusküllane veranda, mis talvisel ajal kuusel täies ilus särada laseb, pakub suvisel ajal mõnusat võimalust sõpradega aega veeta ja šampanjaklaase kõlistada. Verandal on varjupaiga leidnud ka suur hulk majesteetlikult kõrguvaid troopilisi taimi, mis Riho juurde jõudnud sõprade kodudest. Ka kanaarilinnud Tipp ja Täpp kolivad soojema ilma saabudes sinna. «Veranda on minu meelest kodule just niisugune luksuslik vahemereline täiendus, meie kliimas leiab see ju suhteliselt vähe kasutust,» räägib mees. «Sellest ka heledad, pastelsed toonid, igatsus soojuse ja ookeani järele.» Verandalgi on kõik, kaasa arvatud lülitid, stiiliga sobitatud, peagi peaks ka kamin olemist veel mõnusamaks tegema.

Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kodukujundus ja disain on Riho südameasi. «Ma taban ajakirju sirvides kohe ära, millised on n-ö minu asjad. Ju ma olen juba selline tugev karakter, kes oma koduga sobib. Ja mu kodu võib inimestele meeldida või mitte, aga ükskõikseks ei jäta see kohe kindlasti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles