Miks naised poole filmi pealt magama jäävad?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vahel võib juhtuda, et juba 20 minutit pärast DVD mängima panemist näeb naine filmi asemel unenägusid - aga miks siis?

Psühholoog Janet Kennedy selgitas: «Me oleme väsinud». Tema sõnul ei saa naised kiire elutempo tõttu piisavalt puhata ning nädalavahetustel püütakse kauem üleval püsida, kirjutas FoxNews.com.

Seega televiisori ees end mugavalt sisse seades suudame lõpuks lõõgastuda ning paratamatult tuleb ka uni peale. Pavlovi koeraeksperimendile mõeldes: kui iga kord kaasnes kellahelinaga toidukord, määras helin lõpuks looma reaktsiooni. «Antud juhul on film kui helin ja uni reaktsioon.»

Neuroloog David Duhoni sõnul väsivad unepuuduse all kannatavad inimesed teistest kiiremini. Paljusid töötavaid täiskasvanuid vaevab tema kinnitusel magamatus. Samuti pidavat enamik kesk- ja ülikoolide õpilasi unepuudust tundma.

Kas naised on rohkem väsinud?

Kas naised on siis meestest unisemad ja magamajäämisele rohkem altid? Uuringute järgi küll. Ühest kümneni skaalal tõestas 78 protsendi naiste ja 73 protsendi meeste unisust vähemalt üks punkti – meestest kaks korda rohkem naisi jõudsid kümne pallini.

Uuringu andmetel on magamatus valdavalt (kaks kuni kolm korda meestest enam) naiste mure. Neuroloogi sõnul võidakse numbreid selgitada rohkema arvu naiste psühholoogiliste probleemidega, kuid seost pole tõestatud.

Teise küsitluse järgi kannatas 10,6 protsenti naisi ja 10,2 protsenti mehi «äärmise unisuse» all. Veel üks uuring leidis, et naised kurdavad magamatust rohkem, mille põhjuseks toodi majapidamistööd. Viimase järgi veetsid naised nädalas 27 tundi tööl ja tegid 33 tundi kodutöid, meeste puhul olid vastavad tunnid 41 ja 12. Väikelaste emad, kelle töö nõuab raskuste tõstmist, võivad päevas suuremat koormat kanda kui nende meeskolleegid.

Kennedy sõnul on palju mehi, kes televiisori ees unne vajuvad. Selgitamaks, kumb sugu ja miks sagedamini filmi vaadates magama jääb, tuleks tema sõnul teha uuring, mis hõlmaks «naistekaid»  ja märulifilme ning kontrollgrupina dokumentaale. Tema hinnangul võib põhjus peituda filmi sisus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles