Väikeste rituaalidega õnnelikumaks ehk kuidas tuua 2016. aastal on ellu rohkem õnne

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tahad, et 2016. aasta oleks sinu elu kõige õnnelikum aasta ja sul veaks rohkem kui varem? Daily Mail koostas põhjaliku juhendi, kuidas erinevate rituaalide abil saab oma ellu rohkem õnne tuua.

JAANUAR

Enamik meist on puhunud küünlaleeki, et küünal lõpetaks põlemise. Aga kas sa oled kunagi mõelnud, et sel tegevusel võib olla salajane tähendus? Selleks, et oma soove täide viia, ei pea ootama sünnipäeva, et saaksid tordiküünlaid ära puhuda. Seda võid teha nüüd ja kohe.

Leia vaikne koht ja keskendu oma soovile, samal ajal pane küünal põlema. Mõtle kogu aeg oma soovile ja puhu aeglaselt küünal kustu. Erinevate allikate väitel tuleks selle rituaali jaoks kasutada uut küünalt, mis pole varem põlenud. Põlenud küünlas võib olla vana energia. Samuti tuleks tähelepanu pöörata küünla värvile, sest see peaks kajastama sinu soovi. Punane sümboliseerib julgust ja armastust, oranž atraktiivsust, kuldne raha, valge puhtust ja tõde ning sinine tervist.

VEEBRUAR

Juba sajandeid on soola peetud maagiliseks mineraaliks ja usutakse, et soola abil saab tervist parandada ning sissetulekut suurendada. Seetõttu kasutatakse soola nii mõneski maagilises loitsus. Puista natukene tavalist soola oma ukselävele ja aknalauale, et eemale hoida kurje vaime. Ruumi puhastamiseks aseta neli väikest soolaga täidetud nõud toa nurkadesse.

MÄRTS

Munad sümboliseerivad sündi ja ülestõusmist, mistõttu on munad ka lihavõtete ajal väga olulised. Värvitud munade kinkimine toob usutavasti koju rohkem head õnne. Tõeliselt ebausklikud inimesed on veendunud, et munakoored tuleb alati hoolikalt ära lõhkuda, sest terveks jäänud koorest saavad nõiad omale paadid ehitada.

APRILL

Mõtled suurpuhastuse tegemisele? Valmista isetehtud «viiruk», mille abil kodu puhastada ja midagi head soovida. «Viiruki» tegemiseks on tarvis väikest kimpu kuivatatud salveid ja erinevaid lilli ning maitsetaimi. Mõtle oma soovile ja seo lilled ning maitsetaimed salveikimbu ümber, et tekiks väike, aga tihe kimp. Vali värviline pael, mis sobiks kokku sinu sooviga (vaata jaanuarikuu alt küünlavärvide tähendusi). Kimp peaks olema lühike ja umbes sigari paksune. Pane see suure taldriku kohal otsast põlema. Kui leek on kustunud ja kimp suitseb, korda oma soovi ja puhasta suitsuga oma eluruume.

MAI

Maikuus hakkab vaikselt lähenema pulmahooaeg ja kas teadsid, et paljude pulmatraditsioonide taga on folkloor ja ebausk? Näiteks pulmas tantsiti vanasti sellepärast, et see peaks kurje vaime eemale peletama. Pulmatort peaks paarile tooma viljakust ja õnne. Tordi üheskoos lõikamine ja söömine sümboliseerivad ühist algust. Paljudel paaridel on praegugi kombeks see, et peigmees võtab pruudi sülle ja kannab üle koduläve. Vanasti tehti seda seetõttu, et pruut ei komistaks ega kukuks, sest seda peeti väga halvaks endeks.

JUUNI

Hobustelaadad olid head võimalused selleks, et inimesed saaksid kokku tulla ja hobuseid osta-müüa. Kuigi hobused on ammusest ajast olid truud ja üsna tavalised tööloomad, seostatakse nende «aksessuaare» lausa maagiaga. Näiteks tuleks hobuseraud kinnitada kodus välisukse kohale, sest see peaks kaitsma kodu halva õnne eest. Hobuseraud tuleks kinnitada nii, et lahtine pool on üleval, siis see saab püüda ja koguda head õnne. Mida vanem on hobuseraud, seda parem, kuna siis on see palju reisinud ja palju õnne kogunud.

Urmas Luik/Pärnu Postimees
Urmas Luik/Pärnu Postimees Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

JUULI

Kas oled mererannast leidnud heledaid ja üsna siledaid kive, mil on auk või mitu auku sees? Vanarahva tõekspidamiste järgi kaitsevad need kivid nõidade, kurjade vaimude ja halbade unenägude eest. Legend räägib, et kui täiskuuööl vaadata läbi kivi augu, võib näha haldjate maailma. 

Selleks, et kivi sind kaitseks, puhasta see ära, leota kausis soolvees ja lase kivil päikese või kuu valguse käes kuivada. Seo kivi külge pael ja riputa see oma voodi kõrvale, akna või kapiukse külge.

AUGUST

Kuud on alati peetud väga maagiliseks planeediks, eriti võimsaks peetakse täiskuud just suvel, kui öösel on soojem. Sellisel ööl võiks võtta paberitüki, mis on sinu oma või mis on olnud sinu käes juba pikemat aega. Pane paberile kirja negatiivsed või soovimatud asjad sinu elus ja põleta paber ettevaatlikult otsese kuuvalguse käes.

SEPTEMBER

Septembris valmivad õunad – puuviljad, mis sümboliseerivad viljakust, armastust, rõõmu ja teadmisi. Nende viljadega kaasneb ka mitmeid ebauske. Kellelegi õuna pakkumist peeti vanasti armastuse väljenduseks ja õunas olevate seemnete abil saab ennustada tulevikku. Suur ja sale seeme näitab, et on oodata olulist kirja. Kui leiad õuna seest ainult ühe seemne, siis see tähendab ootamatut vedamist. 

Suurbritannias usutakse, et õunapuud ei tohi kunagi päris tühjaks korjata, vaid mõned õunad tuleb jätta puusse – need on kingid headele haldjatele.

OKTOOBER

Esimest korda hakati juurviljadest laternaid valmistama umbes 500 aastat tagasi. Kui praegu kasutatakse Halloweeni ajal kõrvitsaid, siis vanasti tehti hirmutavad näod hoopis naeristele, kaalikatele ja pudelkõrvitsatele. Hirmutavad näod pidavalt eemale hoidma kurje vaime. 

Selleks, et valmistada omale Halloweeni õhtuks õnne toov latern, lõika kõrvitsa ots ära ja hoia seda alles, et kasutada laterna kaanena. Õõnesta kõrvits seest tühjaks, jäta servad umbes 2 sentimeetri paksuseks. Vali hoolikalt välja nägu, mida tahad kõrvitsale teha ja lõika see välja. Lihtsam on eelnevalt hambaorgiga täpid ette teha ja alles siis hakata noaga kõrvitsale nägu lõikama.

NOVEMBER

Külmal ajal teeme tihti kaminasse või ahju tule, et kodu oleks soojem. Ent kasuta võimalust ja jälgi veidi aega lõket. Lükka oma tulease eestpoolt puhtamaks, et söetükid ja tuhk saaks sinna vabalt langeda. Tee tuha ja söe sisse rist, et kurje vaime eemale hoida ning hakka selles kohas leeki kasvatama. Aseta kihiti puutükke ja sütt, kõige ülemine kiht peaks olema süsi. Puista sinna peale natuke tavalist soola ja jälgi, kuidas see kuhi põleb. Kui tarvis, aita tikkudega põlemisele kaasa. Vaata seda leeki vaikuses 15 minutit ja sa võid näha oma tulevikku.

DETSEMBER

Paljud jõulupärjad ei pruugi kuigi kaua vastu pidada, kuid saja soovi loorberipärg on vastupidav ja varustab sind õnnega terve talve vältel. Valmista see pärg ise. Võta tugev niit ja hästi palju loorberilehti. Hakka lehti ükshaaval niidi otsa ajama, kuni lõpuks on neid seal terve hunnik. Seejärel seo mõlemad niidiotsad kokku ja säti lehti, et need moodustaksid kena ringi. Pärja võid siduda uksele või asetada lauale. Neid lehti võid kasutada terve talve vältel ka söögitegemiseks. Iga kord, kui võtad pärja küljest lehe, kirjuta sellele nõelaga oma soov või unistus ja pista leht seejärel potti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles