Värske uurimus USAs: kodusünnitusel on oht lapse surmaks kordades suurem kui haiglas sünnitades

Dagne Mihkels
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastsündinud beebi.
Vastsündinud beebi. Foto: Ove Maidla/Postimees

Tõenäosus, et laps sureb sünnitusel või kuu aja jooksul pärast sündi on kodusünnituse puhul 2,4 korda suurem kui haiglas sünnitades, selgub sel nädalal avalikustatud värskest meditsiiniuuringust USAs.

Sel nädalal meditsiiniajakirjas New England Journal of Medicine avaldatud uurimus analüüsis 80 000 rasedust, sünnitust ja lapse sünnitusjärgset seisundit Oregoni osariigis, vahendab The New York Times.

Kodusünnitusel sündinud vastsündinutel on ka suurem oht krampideks, samuti suurendab kodusünnitus võimalust, et laps vajab hingamisaparaati ja ema vereülekannet, selgub uuringust.

Samas toob uuring välja, et kodusünnituste puhul tekkis sünnitajal vähem rebendeid ja oli väiksem keisrilõikega sekkumise vajadus.

Ka USAs kogub kodusünnitus aina rohkem populaarsust, märgitakse artiklis, see omakorda tõstatab senisest teravamalt küsimuse kodusünnituse ohutusest. Kui 2004. aastal sünnitas kodus 0,79 protsenti USA sünnitajatest, siis 2014. aastal oli kodussünnitajaid 1,28 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles