Tee Somaalia kõrbest kõrgmoelavadele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Waris Dirie esitlemas oma värskeimat raamatut «Black Woman, White Country» Saksamaal 2010. aasta maikuus.
Waris Dirie esitlemas oma värskeimat raamatut «Black Woman, White Country» Saksamaal 2010. aasta maikuus. Foto: Scanpix/AP

1998. aastal šokeeris supermodell Waris Dirie avalikkust autobiograafiaga, kus kirjeldas elu Somaalias ja rääkis esimesena avalikult, kuidas sealsed tüdrukud peavad enne viieaastaseks saamist läbi tegema põrgulikult valusa ja eluohtliku suguelundite ümberlõikamise.

Olematu hügieeniga kõrbes, nüride terariistade ja tuimastuseta eemaldatakse naissuguelundid ning õmmeldakse seejärel kinni. Lahti võib need lõigata abikaasa pulmaööl.

Ehkki peaaegu iga kolmas laps pärast sellist veretööd sureb, praktiseeritakse seda laialt siiani.

11 aastat hiljem jõudis õõvastav lugu Sherry Hormani lavastajakäe abil kinolinale, ning kelles eelnev jutt vastikust tekitas, võib sama kogeda «Kõrbelille» vaadates.

Lisaks piinavalt pikale lõikusstseenile jõuab läbi Dirie (mängib Etioopia modell Liya Kebede) mälestuste ekraanile tema põgenemine ööl enne seda, kui ta vaid 13-aastaselt abielluma pidi, ning ränk teekond Londonisse, kus ta illegaalse immigrandina koristajana leiba teenis.

Edasi lookleb lugu juba muinasjutulisemalt, kohati isegi koomiliselt: keeleoskamatu ja räpakas Dirie hakkab sõbrustama ebakindla, ent südamliku baleriinihakatise Marilyniga (Sally Hawkins), kes talle öömaja pakub. Kiirtoidurestoranis töötades jääb neiu silma moefotograaf Terry Donaldsonile (Timothy Spall).

Ent armuasjad on keerulised – Dirie sümpaatia kuulub ööklubis kohatud Harold Jacksonile (Anthony Mackie), ent kodakondsuse saamiseks tuleb tal vähemalt aastaks abielluda rumalavõitu töömehe Neiliga (Craig Parkinson).

Dirie’ lugu aga ei ole pelgalt koristajast-tippmodelliks-lugu. See on julguse ja sitkuse lugu naisest, kellest on saanud ÜRO saadik naiste julma kohtlemise lõpetamiseks.

Uus film kinolevis
«Kõrbelill» (Saksamaa 2009)

Lavastaja Sherry Horman
Osades Liya Kebede, Sally Hawkins, Timothy Spall, Meera Syal, Juliet Stevenson
Tallinna, Tartu ja Narva kinodes 19. novembrist
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles