Treeningut toetavad abivahendid, mida saab apteegist

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Tark sportija teab, kuidas oma keha treeningul ja taastumisel toetada. Apteegist leiad vahendid, mis aitavad sul tugi- ja liikumiselundkonda treeninguks ette valmistada ning vigastusi vältida.

Toidulisandid, spordijoogid ja -pulbrid. Aminohappeid sisaldavad valgupreparaadid aitavad arendada ja ehitada lihasmassi ja kiirendada ainevahetust. Sobivad olenevalt koostisest sportlastele ja harrastajatele ning neile, kes soovivad parandada vormi või langetada kaalu. Proteiinipulbriga preparaadid aitavad vähendada nii füüsilist kui ka vaimset väsimust pärast treeningut ning korvavad vähenenud energiavarusid.

Kellele loomne valk ei sobi, võivad proovida taimseid proteiinipulbreid, mille allikateks on näiteks soja või kanepiseemned. Kanepiseemnetest valmistatud proteiinipulbris leidub kõiki 21 teadaolevat aminohapet, teiste hulgas 8 eluks vajalikku aminohapet, mida inimorganism ise ei tooda. Kanepi-proteiinipulbris on lisaks rikkalik valik kiudaineid ja polüküllastumata rasvhappeid oomega-6 ja oomega-3, aga ka klorofülli, mineraalaineid kaaliumi, magneesiumi, rauda, kaltsiumi, fosforit, naatriumi, mangaani, tsinki ja vaske, A-, C-, D- ja E-vitamiini ning B-grupi vitamiine B1, B2, B3, B5, B6 ja B9.

Spordijoogid taastavad treeningul kaotatud vedelikuvaru ning nendes sisalduvad vitamiinid ja mineraalained aitavad säilitada ja taastada kehalist töövõimet, korvata elektrolüütide kadu ja ennetada krampide teket. Spordijoogid sobivad nii sportlastele tulemuste parandamiseks kui ka harrastajatele, et treening oleks kergem ja nauditavam.

Magneesium aktiveerib ensüüme, millel on oluline osa organismi ainevahetuses, see mineraalaine on vajalik ka lihaste lõõgastamiseks ja lihasekrampide vältimiseks.

Aminohape arginiin on tähtis südamelihase normaalseks tööks, vähendab toiduga saadavate rasvade imendumist ning soodustab lihaskoe arengut.

Konjugeeritud linoolhape CLA on rasvhape, mis aitab kasvatada lihaseid, vähendada keharasva ja suurendada toidust omastatava energia tõhusust.

Kehaomane aminohape L-karnitiin on oluline keha ainevahetuses – transpordib rasva sinna, kus toimub selle põletamine, ning lükkab edasi lihaste väsimust. Põletab rasva ja vähendab väsimustunnet treeningul. Rasvapõletajad on tõhusad koos tervisliku toitumise ja trenniga.

Geelid, kreemid. Soojendavad kreemid on mõeldud lihaste ettevalmistamiseks enne sportimist ning lihasekanguse ja liigesevalude vähendamiseks pärast koormust. Jahutavad geelid on head trauma korral. Soojendamiseks sobivad Türgi pipart vm koostisosi sisaldavad kreemid. Eeterlike õlidega geelid jahutavad, sissehõõrumisel aga elavdavad perifeerset vereringet, soodustavad nahaaluse koe taastumist ja vähendavad lihasepingeid.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Oskuslik esmaabi

Kiire külm kompress on tõhus esmaabi venituste ja rebestuste korral, aitab leevendada valu ja kiirendab paranemist. Isekülmuvate külmakottide sees olev veekotike tuleb katki pigistada ja 30 sekundi pärast on see kasutusvalmis.

Külmageelid on tõhusad tursete vähendamiseks, nikastuste, nihestuste ja ülekoormustraumade korral. Need sobivad ka lihasespasmide leevendamiseks ja lihaste kiiremaks taastumiseks pärast koormust.

Tugisidemed sobivad küünarnukkide, randmete, põlvede ja hüppeliigeste toetamiseks nii sportimise ajal kui ka enne ja pärast treeningut. Tugiside hoiab liigese stabiilsena ja soojas ning selle surve parandab vereringet.

Teibid on mõeldud traumade ennetamiseks ja vigastuste fikseerimiseks. Need soodustavad lihaste ja liigeste liigutusi, väldivad kahjustuste laiemat levikut ning kiirendavad paranemist. Õpetusi, kuidas kinesioteipi eri piirkondades kasutada, annab füsioterapeut. Elastiksidemeid leidub eri kompressiooni, laiuse ja pikkusega ning need sobivad sportlastele tugisidemeks.

Hõõrdumise vastu. Nn teise naha efektiga hüdrokolloidplaastrid ja -pulgad kaitsevad nahka hõõrdumise eest, villide tekkimisel leevendavad valu ja kiirendavad paranemist. Hõõrdumisvastast kreemi on hea määrida piirkondadesse, kus marrastus võib suure tõenäosusega tekkida. Eriti hea on selline kreem aerutamisel jm aladel, kus kasutatakse mitmesuguseid spordivahendeid ning villid kipuvad kiiresti tekkima, ent abi on sellest ka näiteks matkamisel.

Vaata ka teisi tervise ja liikumisega seotud artikleid www.liigume.ee lehelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles