Miks vajab mees orgasmide vahel taastumiseks pausi?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Paljud meist on kogenud omal nahal, et pärast joovastavaid armurõõme vajab keegi pausi enne, kui saaks sama korrata. Ilmselgelt ei räägi me seekord naisest.

Kui naisel võib pärast esimest orgasmi tulla kiirelt ka teine, on mehel see väga raske. Hoolimata sellest, mis toimub peas, ei tule keha mõtetele kuidagi järgi. Aga miks?

Pärast ejakuleerimist vajab mees taastumisperioodi, mis võib kesta mõnest minutist kuni mõne päevani, enne kui peenis on võimeline uuesti jäigastuma, kirjutab Greatist. Kuna naise suguorganid on teistsuguse ülesehitusega, pole naisel sellist puhkust vaja ning ta võib saada ka mitu orgasmi järjest. 

Pärast ejakuleerimist on mehe keha justkui ülekuumenenud auto ja sümpaatiline närvisüsteem sunnib organismi rahunema. Yale’i Ülikooli uroloogiadotsendi Charles Walkeri selgitusel aktiveerib see neurotransmitterite vabanemise, mille järel tõmbuvad peenises teatud lihased kokku ning tulemuseks on lõtv suguorgan. 

Järgneb n-ö doomino-efekt, sest dopamiini ja testosterooni tase langevad. Nn õnnehormoon dopamiin tekib erutusega, kuid kui organism tahab, et keha taastuks, jääb selle hormooni tootmine loiuks. Üks uuring näitas, et mida rohkem on dopamiiniretseptorid blokeeritud, seda kauem kestab ka mehe taastumisperiood. 

Samal ajal tõuseb serotoniini ja prolaktiini tootmine, mis samuti töötavad erektsiooni vastu. Just prolaktiini seostatakse taastumisperioodiga kõige rohkem - mida madalam on selle hormooni tase, seda kiiremini saab mees jälle tegudele asuda. Näiteks leiti ühe uuringuga, et meestel, kes on võimelised saama korduvaid orgasme, on pärast kliimaksit organismis väga vähe prolaktiini. Siin on oluline märkida, et ejakulatsioon ja orgasm ei ole üks ja seesama - kui mehel õnnestub orgasmi ajal seemnepurset vältida, võib ta saada ka mitu orgasmi. Seda juhtub küll harva, sest sellise olukorra tekkimiseks on vaja väga palju harjutada.

Prolaktiini tase mehe kehas aitab ka selgitada seda, miks kestab taastumisperiood pärast vahekorda kauem kui pärast eneserahuldamist. Nimelt vallandub pärast seksi mehe kehas 400 protsenti rohkem prolaktiini kui masturbeerimise järel. Kuigi see fakt võib nii mõneski mehes tekitada nördimust, on siiski hea teada, et päris seks on meestele füsioloogiliselt rahuldustpakkuvam kui sooloseks.

Oma rolli taastumisperioodis mängib ka prolaktiini kõrgem tase, mis ei lase toota rohkem testosterooni. See on aga seksiisu tekitamiseks kõige olulisem hormoon. Lisaks tekitab serotoniini tõus mehes tahtmise külje keerata ja magama jääda. 

Seega töötavad osad hormoonid aktiivselt selle nimel, et mees ei erutuks ning need, mis vastutavad isu tekkimise eest, puhkavad veidi jalga. 

Foto:
Foto: Foto: Vida Press

Kaua see kestab?

Mehe taastumisperiood sõltub paljudest asjaoludest. Neist kõige olulisem on vanus. Teismeline poiss võib olla uuesti valmis juba mõne minutiga, aga 30-aastane mees ei ole üldiselt uueks seikluseks valmis enne 30 kuni 60 minutit. Paljud 50-aastased või vanemad mehed on võimelised ainult üheks orgasmiks päevas. 

Lisaks mõjutavad meest veel iha, keha tundlikkus (ka eesnaha olemasolu või mitte), erutus, suhte kvaliteet, alkohol, ravimid, keskkond ja üldine heaolu - põhimõtteliselt kõik, mis võiks rikkuda või soodustada mehe erektsiooni saamise võimet ka muul ajal, kuid suurenenud määral, sest see toimub keha loomuliku tahte vastu. 

Lisaks tuleb arvestada, et iga mees on erinev ja alati pole isegi vanus väga määrav. Näiteks võib üks noor mees uue partneriga saada päeva jooksul viis orgasmi, kuid teine sama vana mees samas olukorras ei pruugi olla võimeline rohkem kui üheks orgasmiks päevas. On ka neid, kel võib pärast orgasmi peenis peagi erekteeruda, aga mingit tulemust sellele järgne. 

Enamasti ei ole see paus partneritele eriline probleem. Probleem tekib tavaliselt siis, kui mees jätab pärast enda naudingu saamist naise omapäi ja arvab, et kogu lugu lõppes küllalt hästi. Ka võib see tekitada arusaamatusi noortel paaridel, kes on värskelt koos ja ei taha muust kui seksist mõeldagi. 

Kahjuks ei ole mehe taastumisaega võimalik kuidagi ennustada või kontrollida. On vaid üks meetod, kuidas seda lühendada ning selleks on seksuaalne erutus, mis mõnikord võib olla nii võimas, et üllatab ka neid mehi, kes arvavad oma keha hästi tundvat.

Seksuoloog Jessica O’Reilly tuletab omalt poolt meestele meelde, et naudingu saamiseks ja pakkumiseks pole alati tarvis erektsiooni. Kui väikemees enam ei jaksa, saab appi võtta näpud, keele või ka mänguasjad, et naine ei jääks mehe taastumisperioodi pärast nukralt ootele. 

Mehe taastumisperiood pärast orgasmi on loomulik olukord, mida keha vajab paranemiseks ja enda kaitseks. Kui mees on noor ja terve, kuid erektsiooniga on probleeme, tuleb tal pöörduda arsti poole, et oma murele lahendus leida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles