Kuidas möödunud aasta kokku võtta nii, et sellest oleks ka kasu

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Lõppev aasta võis olla põnev ja elamusterohke, raske ja täis kannatusi või ka rutiinne ja igav. Mõnel on, mida meenutada, mõnel teisel aga on rohkem, mida unustada. Igal juhul tasub möödunud aasta peale veidi järele mõelda, aga mitte end selle pärast liialt manitseda.

Aasta peale järele mõeldes ei tohiks end karmilt kritiseerida ja mõelda, mida uuel aastal paremini teha. Selle asemel peaks keskenduma positiivsele ja end kordaminekute eest kiitma, kirjutab Greatist. 

Tihti takerduvad inimesed pigem raskustesse ja ebameeldivustesse ning esilagu ei tulegi pähe palju asju, mille üle võiks rõõmu tunda. Ka halva üle võib mõelda, ent seda ei tasuks teha liiga pikalt. 

Möödunud aasta analüüsimiseks on kaks lihtsat meetodit: kuu kaupa analüüsimine ja eluvaldkondade kaupa analüüsimine. Vali ise, kumb sulle enim sümpatiseerib. 

Mõtle möödunud aastale järele kuu kaupa

  1. Leia vaikne koht ja eralda mõtlemiseks umbes üks pooltunnike. Lõõgastu näiteks tee- või kohvitassi taga või tee paar hingamisharjutust. Veendu, et miski ei segaks keskendumist ning haara pliiats ja paber.
  2. Mõtle süvenenult igale mööduva aasta kuule. Pane iga kuu kohta kirja üks punkt, mille üle võid olla tõeliselt rõõmus. Spikrina võid kasutada märkmikku või telefoni. Pea meeles, et ükski asi ei saa olla liiga suur või liiga väike. Sinu positiivseim hetk võib olla kellegi pulm, aga ka meeldejääv kompliment või hea tunne trennis.
  3. Nimeta enda juures üks omadus, mis sulle meeldib. See võib olla positiivne omadus, mis sul sul on juba olemas või ka omadus, mille arendamisega näed alles vaeva. See võib olla seotud su tööga, tervisega või millegi muuga, mille üle oled uhke.

Eluvaldkondade analüüs

  1. Leia vaikne koht ja eralda end umbes kahekümneks minutiks. Nii nagu eelmise lähenemise puhul, tuleks ka sel juhul teha oma aastaanalüüsist eriline hetk. Pane arvuti kinni ja ära lase end segada. 
  2. Lase kujutlusvõime valla. Mõtle mõni minut lõppeva aasta peale nii, nagu tuju juhatab. Siis hakkama mõtlema konkreetsemalt, millised olid kõige õnnelikumad hetked? Millised olid kõige kurvemad hetked? Millised olid puhkuste ajal kõige toredamad hetked? Kas sa vahetasid töökohta? Millal sa nutsid kogu südamest? Millal sa naersid pisarateni?
  3. Küsi endalt, mis žanris filmi sinu eelmisest aastast saaks? Kas see oleks dokumentaalfilm, sest sa õppisid väga palju? Või oleks see mannetu romantiline komöödia ebaõnnestunud suhetest? Oleks see seiklusfilm põnevatest katsumustest? Või hoopis draama, sest kurbus mattis kõik enda alla?
  4. Pane kirja üks saavutus iga eluvaldkonna kohta. Kirjuta paberile, mille üle oled uhke oma eraelus (selle alla kuulub ka pere), tööl, armusuhetes, tervises (näiteks jõid rohkem vett või magasid rohkem - see ei pea olema seotud trenniga), vaimses plaanis ja majanduslikus olukorras. 

Sammuke edasi

  1. Tee plaan järgmiseks aastaks. Sule taas silmad ja mängi mõttes läbi, mida sa 2016. aastalt ootad. Ära mõtle argistele piirangutele nagu aeg ja raha, vaid keskendu ainult sellele, mida sa päriselt tahad. Natukese aja pärast mõtle juba täpsemalt uue aasta tipphetkedele nagu näiteks su sünnipäev või puhkus. Nii nagu järelevaates, vali ka nüüd uue aasta iseloomustamiseks filmižanr. 
  2. Pane kirja oma eesmärgid erinevates eluvaldkondades. Nüüd on aeg ära märkida, mida sa mingis valdkonnas ootad. Vali mingi eesmärk eraelus, karjääris, romantilistes suhetes, füüsilises tervises, vaimsuses ja rahalises seisus. Need eesmärgid võivad olla väga lihtsad (näiteks tutvumisportaalis konto tegemine) või ka näiteks ühe kindla raamatu lugemine. Kui suurt ideed pähe ei tule, vali väike ja konkreetne.
  3. Vali üks sõna, mis sind uuel aastal innustab. Ära muretse liialt seepärast, et see sõna oleks täiuslik. Ideid: distsipliin, kaastunne, kannatlikkus, rõõm, vaprus, tahe jne.

Kui oled oma mineviku ja tuleviku peale piisavalt juurelnud, pane oma märkmed kindlasse kohta tallele ja ära jäta neid nähtavasse kohta ripakile. Tuleva aasta eesmärkidest ei maksa liiga jäigalt kinni hoida. Elu võib oma ootamatute keerdkäikudega nõnda palju üllatada, et ehk tuleb juunis mõni eesmärk ümber hinnata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles