Avatud suuga naer teeb kõigil tuju heaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naer on teatavasti parim ravim, kuid mitte igasugune naer pole ühtmoodi nakkav. Värske uuringu väitel reageerivad inimesed avatud suuga naermisele positiivsemalt ning naeravad sellele rohkem kaasa.

Kõige vähem nakkab naer, millega ei kaasne häälepaelte vibreerimine – näiteks puhitused või itsitused läbi nina, vahendas AolHealth.

Naer ei tulene tingimata huumorist, pigem inimestevahelisest positiivselt suhtlemisest, sõnas psühhiaater Daniel Carlat. «Inimesed tunnevad end naerdes hästi ja naeravad rohkem, kui ümbritsevad inimesed samuti naeravad.»

USA teadlased Michael Orwen Georgia osariigi ülikoolist ja Tobias Riede Utah ülikoolist küsitlesid 28 üliõpilast, et hinnata 48 erinevat häälega vallandatud naeru, millest poole puhul oli suu avatud ja teiste puhul suletud.

Osalejad pidasid kõiki naerutüüpe positiivseteks, kuid hindasid avatud suuga naeru – südamlik lagin vokaalide kõlades – kõrgemalt kui suletud huultega naeruvariante. Lisaks reageeriti esimesele entusiastlikumalt kui väikestele naerupahvakutele.

Orwen pidas oluliseks, et igasugust naeru seostati naerja positiivse meeleoluga. Kõik variandid salvestati, kui inimesed mängisid või vaatasid komöödiat. Varasemad uuringud on näidanud, et anekdoodi peale naerdakse palju rohkem, kui vestja ning teised kuulajad kaasa naeravad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles