Kas tehnoloogia ahvatleb truudust murdma?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas nuhkida või mitte, tekib küsimus, kui iga uue arenguga tehnoloogias kaasneb suurem võimalus truudusetuseks ning järjest enam inimesi elab «digitaalset kaksikelu».

Seksuaalterapeudi ja mitmete bestsellerite autori Ian Kerneri sõnul pole tehnoloogia enam pelgalt võimalus salaeluks, vaid asetab selle kõrgemale tasandile: flirtivad sõprussuhted, emotsionaalsed armukesed, endise kallima taasleidmine, internetiporno ja küberseks, kirjutas FoxNews.com.

Kui truudusetus on eksisteerinud sama kaua kui inimesed, siis internet on täiskasvanute suhetesse puutunud kõigest kübekese jooksul ajaloost. Meil on veel palju õppida selle mõjust inimsuhetele, kuid hiljutine uuring näitas, et suurema tõenäosusega seksivad, pruugivad alkoholi ja narkootikume ning kalduvad teistele riskikäitumistele need teismelised, kes üliaktiivselt sõnumeid saadavad ja interneti suhtlusvõrgustikke kasutavad. Ehk kehtib sama ka täiskasvanute kohta.

Kas on võimalik, et üliaktiivselt sõnumeid saatvad ja internetti kasutavad täiskasvanud seavad suurema tõenäosusega ohtu enda partnerlussuhte? Uus tehnoloogia vajab uusi lähenemisi - alljärgnevalt on toodud mõned soovitused, mida kaaluda võiks.

Ära kujuta endale ette

Vaevalt on mineviku varjud enda partnerist paremad. Lõpuks oleme kõik inimesed ja nii mehed kui naised kipuvad minevikku ilustama. Pole võimsamaid mälestusi kui noorusaja kohmakused. Kuni suhtlusvõrgustike loomiseni tuli enamasti aga edasi liikuda.

Internetiavarustes seevastu potsatavad sõpradeloendisse kõik endised keskkooli kallimad, ülikooli armsamad ja juhusuhted. Kui aga kaks inimest alustavad e-maili või Facebooki kaudu suhet, on lihtne üksteist idealiseerida ning keeruline kujutlustel ja päriselul vahet teha.

Ära salatse

Kui välja ilmuvad sõbrakutsed või ootamatud e-kirjad endistelt partneritelt, tasub kaks korda mõelda, enne kui neile vastata. Lõpuks on minevik möödas ja olevik käes. Juhul, kui lisadki vana tuttava enda sõbraloendisse või vastad ta kirjale, võiks sellest ka partnerit informeerida (ja miks mitte ka kirjavahetusi lugeda lasta). Mitte usaldamatuses pole küsimus, vaid selles, et varjamisest algavad alati probleemid.

Mineviku taasleidmine internetis on ajule rämpstoit

Tehnoloogia pakutav kohene rahulolu stimuleerib aju tasustamispiirkondi – nii võibki end leida soovimas pidevalt kiirelt internetis toimuv üle vaadata. Lummust ei juhi aistingud, kuid ajule võib hakata tunduma, et tegemist on ideaalse partneri ja suhtega. Tugev lähedusetunne on kiire tekkima.

Facebooki konto kustutamine pole häbiasi

Kui leiad end üha rohkem minevikule mõtlemast ja kujutled, kuidas oleks vana kallimaga jälle koos olla, siis võiks arvuti välja lülitada ja enda partneri juurde minna. Pole põhjust häbeneda probleeme tekitava teguri eemaldamist.

Küsi raskeid küsimusi ja kui vastuseid ei tule...

Kas tuleks siis nuhkida, kui kõhutunne ütleb, et midagi on valesti? Püsisuhtes ei tohiks parteritel üksteise ees saladusi olla. See ei tähenda, et kaaslase privaatsust ei tuleks austada, kuid viimane põhineb eelkõige usaldusel.

Kui aga usaldust pole suhtes näha ja tekib kahtlus, et partner seob end salaja millegi kohatuga, siis võiks enne luurele asumist endale mõned küsimused esitada:

• Kas partner veedab liigselt aega arvutis ja kasutab mobiili või teisi tehnoloogiavidinaid ülearu palju?
• Kas ta salatseb? Näiteks: kas ta tunneb end vabalt, jätmaks Facebooki leht või e-maili konto avatuks, kui ise arvutis ei ole?
• Kas partner lävib läbi suhtlusvõrgustike endiste kallimate või vastassoost tuttavatega? Kui jah, siis kas see tekitab sinus ebamugavust? Kas tunned, et ei mõista, miks nendest sõprussuhetest sinuga ei räägita?
• Kas partner nimetab sind paranoiliseks ja nõuab privaatsust, kui teema üles võtad?
• Kas kõhutunne ütleb pidevalt, et midagi on valesti?

Kellelegi ei meeldi, kui tema järel nuhitakse, samuti ei meeldi kellelegi nuhkida. Lõpuks võib aga armastav paar läbi dialoogi nende teemade üle enda suhet parandada ja tugevdada.

Kui selgubki midagi äärmiselt häirivat – näiteks tõsine flirt või tõendid seksuaalsest truudusetusest, siis pigem valusat tõde teada kui mitte (on siinne seisukoht).
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles