Kinkijate viis peamist tüüpi: milline oled sina?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Miks on jõulueelne kingitrall nii stressitekitav? Öeldakse, et andmisrõõm on ikka suurem kui saamisrõõm, mis tähendab, et kingituste tegemine peaks rõõmu valmistama. Ometi on lähemal analüüsimisel olukord pisut keerulisem.

Psychology Today selgitab, et tegelikult ei saa alati kinkimisrõõmu kingi saamise rõõmust suuremaks pidada. Psühholoogid Tim Kasser ja Kennon M. Sheldon analüüsisid jõulukogemusi, mis võiksid inimeste tuju tõsta ja koostasid neist edetabeli:

  1. Aeg pere seltsis
  2. Usuga seotud tegevused
  3. Traditsioonide säilitamine
  4. Kingitustele raha kulutamine
  5. Kingituste saamine
  6. Teiste aitamine
  7. Pühadega seotud sensuaalsed naudingud (söök ja jook)

Kui perega koosviibimine ja usuga seotud toimingud tõstavad inimeste meeleolu, siis kinkide saamine ja tegemine seda ei muuda. «Hoolimata sellest, et meil kulub kingituste ostmisele ja pakkimisele võrdlemisi palju aega ja raha, ei aita see eriti pühademeeleolu tõsta,» nentisid uuringu autorid oma kommentaaris.

Tegelikult ongi pakid kuuse all pigem sümbolid - iseenda ja suhete sümboolsed märgid. Kingitus näitab, kuidas kinkija sind näeb, milline inimene ta on ning kuidas ta mõtleb. 

Jõulukingituste tegemine teeb meid närviliseks, sest esiteks paljastab see kingisaajale veidi me iseloomu, kuid teiseks lisab pinget teadmine, et teine teeb kingi vastu. Keegi ei taha teha halba kingitust, aga saada ka mitte. 

Kui psühholoog John F. Sherry, Jr. uuris koos oma kolleegidega kingituste varjukülgi, tuli välja, et inimesed on kingituste tõlgendamisel veelgi ambivalentsemad ja hukkamõistvamad, kui võiks arvata. Halva kingi taga nähakse tihtipeale pahatahtlikkust või hoolimatust, soovi solvata või haiget teha. 

Halbade suhetega peredes võib kinkimine või ka kingi tegemata jätmine kujuneda omamoodi võimumänguks. 

Psühholoog Elizabeth W. Dunn on lisaks leidnud, et romantilistes suhetes näitavad kingitused partnerite sarnasust - hea kink kinnitab, et tegu on ühtmoodi mõtlevate inimestega. Kui aga kingitus ei tule kõige paremini välja, siis reageerivad mehed ja naised sellele erinevalt. Mehed hindavad suurema tõenäosusega selle järgi oma suhte kvaliteedi ringi, naistel seevastu on kombeks halb kink «heaks» mõelda ja otsustada, et tegelikult ei ole see kink üldse nii oluline. 

Psühholoog Peg Streep pakub välja viis peamist kingitegija tüüpi, kelle võid jõuluajal seltskonnas ära tunda. Vaata, kas tunned ehk endagi ära!

1. Siiras andja 

Kui kohtad oma elus üht või kaht sellist inimest, siis oled juba õnnega koos. Siiras andja mõtleb kingi saaja peale ja tõesti tahab talle rõõmu teha. Meile meeldib mõelda, et kõik on siiralt heatahtlikud, kuid tegelikult on sellised inimesed suureks erandiks. Kui arvad, et oled ise siiras andja, siis on jõulud tõenäoliselt su lemmikaeg aastas.

2. Staatuse kindlustaja

Tema teeb kalleid kingitusi selleks, et tõsta enda enesehinnangut - näidata raha ja võimu või mõlemat korraga. Suured ja hinnalised kingitused ei tee üldiselt kingisaajale kahju, kui need ei tule just väga lähedaselt inimeselt (näiteks elukaaslaselt), sest siis kaasneb nendega suur emotsionaalne koorem. 

3. Hunt lambanahas

Sel juhul on tegu kinkijaga, kes tahab jätta muljet, nagu ta oleks helde kinkija, ent tegelikult ei ole ta südamega asja juures. Näiteks kingib ta kinkekaarte/raha või kingib teiste kingitusi edasi ja ei viitsi mõelda, mis kingisaajale tegelikult rõõmu teeks. Hunt lambanahas arvutab alati kingituste väärtuse välja ja võrdleb, kas ta jäi kingivahetuse järel plussi või miinusesse. Paradoksaalselt on ta ka diskrimineeriv - näiteks ei pea ta imelikuks seda, et eelistab üht lähedast inimest teisele ja teeb talle nähtavalt suurema kingituse. 

4. Võimumängija

Tõenäoliselt kõige halvem kinkija on see, kes teab, kuidas kingitustega manipuleerida. Tema on see, kes tõenäoliselt tahabki halva kingitusega kellegi tuju rikkuda, teda solvata või haavata ja pühade ajal pettumust valmistada. Ta on ema, kes on kuulnud oma ühe lapse korduvaid palveid saada jõuluks uiske ja kingib need teisele lapsele. Ta on ämm, kes, teades oma minia ökolembust, kingib talle polüestrist kleidi. Ta on äi, kes hoolimata poja palvetest mitte kinkida kalleid mänguasju kingib lastelastele eriti hinnalise kingitustekoorma. Ta on sõber, kes poetab oma ülekaalulise sõbra kingipakki paar numbrit väiksema särgi, et toonitada, kui paksuks ta oma sõpra peab. Võimumängija teab, mis teeb kingisaajale enim haiget, ja just selle peale ta välja lähebki. 

5. Vinguja

Peale selle, et sa pead eriti pingutatult välja näitama, kui tänulik talle kingi eest oled, oled lisaks sunnitud kuulama, milline kannatus oli tal sulle kingi tegemine. Õnneks on teda lihtne ära tunda ja peale selle, et tema hala on tüütu, ei ole temast suuremat kahju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles