Kümme huvitavat fakti üksinduse kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA statistika näitab, et praegusel ajal elab rohkem inimesi üksinda kui kunagi varem ja kolmandik 45-63-aastastest on vallalised. Mõned eksperdid hoiatavad, et üksindus võib saada Ameerikas järgmiseks suureks probleemiks lisaks ülekaalulisusele.

Uuringud on näidanud, et üksindus võib tervisele üsna negatiivselt mõjuda ja tekitada südameprobleeme ja depressiooni. Teisest küljest on jällegi kindlaks tehtud, et tugevad suhted lähedastega aitavad leevendada stressi, parandavad immuunsüsteemi ja annavad elule mõtte. Good Housekeeping tõi välja kümme huvitavat fakti üksinduse kohta.

1. Üksindus võib olla nakkav

Psühholoogid kinnitavad, et ka suures seltskonnas olles on võimalik end üksikuna tunda ja kui see peaks juhtuma, siis ilmselt tajuvad seda ka teised. Teadlased on kindlaks teinud näiteks selle, et kui inimene ütleb, et ta on üksik, siis on 52 protsenti tõenäoline, et ka tema lähedased tunnevad end üksikutena.

2. Üksindustunne viitab sellele, et sa ihkad rohkem lähedasi sidemeid

«Üksindustunnet ei pea häbenema, tuleb lihtsalt mõista, et su keha igatseb rohkem lähedasi sidemeid, täpselt nagu näljatunne viitab sellele, et peaksid sööma,» sõnas Shasta Nelson, kes lõi veebilehe, kus naised saavad omale sõbrannasid leida.

3. Üksindustunne võib tabada ka neid, kel on väga suur sõprusringkond

Nelsoni sõnul pole üksindustunne alati tingitud sellest, et sul on vähe sõpru, vaid hoopis sellest, et su suhted sõpradega pole piisavalt lähedased. Selle asemel, et otsida juurde rohkem sõpru, tuleks keskenduda sellele, et muuta olemasolevad suhted tähenduslikumaks.

4. Mida vanemaks sa saad, seda suuremat üksindust võid tunda

Elus on mõned perioodid, mil on lihtsam sõpru ja mõttekaaslasi leida. Aga mida vanemaks sa saad, seda vähem käid sa läbi erinevate inimestega ja sellest tingituna võib sind kimbutada üksindustunne.

5. Vahel aitab mõni kindel sõber või sõbranna üksindustunnet vähendada

Sind võib üllatada see, et kuigi sul on palju sõpru-tuttavaid, tunned sa end üksikuna, aga mõnikord on vaja kindlat inimest, kes sind mõistaks või kellega sul oleks midagi jagada. Ära ole pahane, kui mõni sõber soovib sind aidata, kuid ta ei saa sulle hetkel pakkuda seda, mida sa vajad.

6. Leia aega sõprade jaoks, sest see kaitseb sind üksinduse eest

Tänu sõpradele on lihtsam aktiivne olla ja pidevalt ringi liikuda – sõbranna ärgitusel lähed temaga koos trenni või lähete mitmekesi välja veini jooma. Sellised sotsiaalsed tegevused leevendavad depressiooni ja üksindustunnet.

7. Üksindustunne mõjutab nii vaimset kui füüsilist tervist

Krooniline üksindus võib mõjutada nii su meeleolu kui ka keha. Mitmed uuringud on näidanud, et liiga vähe sotsiaalseid suhteid – eriti vanemate täiskasvanute jaoks – võib olla tervisele sama ohtlik kui suitsetamine või ülekaalulisus.

8. Üksindus võib ka eluiga lühendada

Kui sa ei tunne, et sul on lähedastega piisavalt tugev side, siis see võib su eluiga lühendada. Selle aasta märtsikuus tehti Bridham Youngi ülikoolis uuring, millest selgus, et üksindustunne suurendab suremise riski 26 protsendi võrra, ent sellest veelgi ohtlikum on sotsiaalne isoleeritus ja üksinda elamine, mis suurendavad surmariski vastavalt 29 ja 32 protsenti.

9. See, et sul on Facebookis palju sõpru, ei tähenda, et sa poleks üksik

See, kui sa oled sotsiaalmeedias populaarne, ei kaitse sind veel üksinduse eest. Ära tugine vaid Facebookile, sest rahulolu jaoks on vaja sõpradega reaalselt kokku saada. Arvutiekraan ei paku sulle seda rahuldust, sest sa jääd ilma naeratustest, soojadest kallistustest ja otsekohesest suhtlusest.

10. Ent internet võib aidata sõprussidemeid luua

Internetis on tegelikult üsna kerge tutvuda inimestega, kes mõtlevad samamoodi nagu sina ja see aitab kroonilist üksindust vähendada. Nelsoni loodud veebilehel kasvab kõige kiiremini üle 55-aastaste naiste hulk, mis tõestab, et nii mõnigi naine pöördub interneti poole, et sõpru leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles