Vääriskivide maagiline maailm

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Smaragdi ja teemantidega sõrmus.
Smaragdi ja teemantidega sõrmus. Foto: FABRICE COFFRINI/AFP

Kalliskivid on peamiselt kasutuses juveelitööstuses, kuid ka lihvimata kivim on väärtus omaette – neid looduslikke kaunitare on nii ilu kui ka ravi eesmärgil kasutatud aastatuhandeid. Hooaeg vaatleb vääriskivide hingeelu ning tutvustab hinnalisemate kristallide omadusi. 

Vääris- ehk kalliskivid on oma olemuselt looduses harva esinevad mineraalkristallid, mis lõigates ja lihvides saavutavad esteetilise täiuse ja ehteväärilise vormi. Kuid ka töötlemata kivi on väärtus omaette, sest teadaolevalt kannavad mineraalkristallid endas energiat ja isegi raviomadusi. Orgaanilised materjalid, nagu merevaik ja korall, pole tegelikult kristallid, kuid ka neid loetakse vääriskivide hulka, sest ehetel näevad need väga kaunid ja tähendusrikkad välja. 

Mineraalkristallide tunnused

Enamik vääriskive on tugevad ja kõvad kristallid ning see lisab neile eheteturul püsiväärtust, samas on mõned pehmemad kivimid oma läike ja värvi poolest nii silmatorkavalt erilised ja ilusad, et tõstavad oma väärtust tänu esteetikale. Vääriskive saab eristada ka nende harulduse põhjal − harva leitavad kristallid on ka erilisemad. Üldiste omaduste poolest saab kristalle eristada värvuse, läbipaistvuse ja läike põhjal, oluline määratlus on ka dispersioon, mis näitab valguse läbimisel läbipaistvast kivist toimuva valguskiire jagunemist üksikuteks spektrivärvideks − kõige silmatorkavam on see teemandil ja tsirkoonil. Kalliskivide hinna määramisel on olulisel kohal kivi suurus, kvaliteet, eripära ja lihv.

Tervendav vägi

Kalliskivid on kordumatud. Pole olemas identseid kivimeid ning seetõttu on see erinevate värvide ja struktuuride maailm põnev ja lummav. Iidsetest aegadest alates on vääriskive kasutatud talismanide ja kultuskividena, kivi kordumatus ja side kandjaga loovad erilise energiavälja, mis usuti toovat õnne ja kaitset. Kivide füüsikaliste omaduste pärast omistatakse neile erinevaid raviomadusi: näiteks energia edasiandmiseks on kasutatud elektrijuhtivusega kivimit, reumaatiliste haiguste raviks aga magnetiliste omadustega kivimit. 

Vääriskivide ravi- ja energeetilistest omadustest lähtudes tuleks kivisid aeg-ajalt puhastada, seda soovitatakse teha lihtsalt voolava veel all ning seejärel tuleks need panna päikese kätte laadima. Loomulikult sõltub igaühest endast, kas uskuda kivide raviomadusi või mitte, kuid kindel on see, et endale sobiva kivi otsimine ja leidmine loob kandja ja kristalli vahele ühendusjõu − lihtsalt teadmine oma kivi kaitsevõimest on juba edasiviiv jõud. 

Mille järgi kivi valida?

Enda jaoks sobiva kivi leidmiseks on mitu varianti: näiteks valida kivi, mille värv ja ebatavaline olemus kõige rohkem meeldib. Usutakse, et just see ongi kõige õigem viis vääriskivi kui pikaajalise kaaslase leidmiseks. Teine, traditsioonidest lähtuv viis on uurida oma sodiaagimärgiga kokkusobivate kivide nimekirja. Kolmas ja kõige praktilisema iseloomuga viis on leida oma haiguse, stressi või muu mure leevendamiseks sobiv kivi.

Kalliskive võib saada ka kingituseks, mis on ju ammune armastuse väljendamise sümbol. Vääriskivide puhul saab kingituse saaja lisaks ehtele või kivimile kaasa ka tähenduse ja loo, mis muudab kingituse hindamatuks. Legendid räägivad, et armastusega kingitud kivimi vägi on mitu korda suurem. 

Kaubamaja uuenenud juveeliosakonnas on suur valik vääriskividega ehteid, mis kannavad endas energiat ja lugu, jagades lahkelt oma väärtust ka kandjale. Näiteks ehtemärk My Imenso on keskendunud justnimelt kalliskivide kandmisele ja pakub originaalset võimalust ise oma kaelakee disainida. Keti otsas rippuv medaljon on esialgu tühi ning sinna sisse saab valida loodusliku vääriskivi kas siis ilu, tähenduse või lemmikvärvi järgi. Teades lähemalt eri vääriskivide lugusid ja raviomadusi, on medaljoni sees hea võimalus neid vastavalt tujule kas või iga päev vahetada – see on lihtne ja lausa soovitatav, kui tahta kaelakeed erinevate riietega klapitada.

Hinnalisemad kivimid

Tsitriin

Tsitriinkivimiga hõbekõrvarõngad (foto: Maiken Staak)
Tsitriinkivimiga hõbekõrvarõngad (foto: Maiken Staak) Foto: Maiken Staak

Sidrunkollane või kollakaspruun päikesejõu kandja tsitriin on läbipaistev klaasja läikega haruldane kivim, mida pole vaja kunagi puhastada. See on külluse ja rõõmu kivim, mis aitab tõsta enesehinnangut ja parandada keskendumisvõimet. Uskumuse järgi on kristallil positiivne mõju maksale ja pankreasele, mõjutades kõige enam naba tšakrat. Astroloogia järgi klapib hästi Kaksikute märgiga. 

Ametüst

Ametüstkristalliga hõbekõrvarõngad (foto: Maiken Staak)
Ametüstkristalliga hõbekõrvarõngad (foto: Maiken Staak) Foto: Maiken Staak

Lillakas ametüst on kõige kaunim ja väärtuslikum kvartsi pesakonda kuuluv kristall. Mida tumedam värvus, seda hinnalisem kivim. Keskajal omistati ametüstile lausa maagilist jõudu, olles nii armunute sümbol kui ka karskuse kivim, mis aitab tasakaalustada vaimu ning sobib suurepäraselt meditatsiooniks. Seda kristalli soovitatakse kanda ainult hõbedas, mitte kullas. Eriti hästi Jäära ja Kaljukitse tähemärki sobiv kivim tuleks ravieesmärgi nimel asetada pealae tšakrale.

Safiir

Safiiri, briljantide ja kaltsedoniga kuldsõrmus (foto: Maiken Staak)
Safiiri, briljantide ja kaltsedoniga kuldsõrmus (foto: Maiken Staak) Foto: Maiken Staak

Sinise viitekümmet varjundit esindav safiir kuulus juba vanasti ihaldatumate vääriskivide nimekirja. See kivim sobib kõrge kohusetundega inimestele ja aitab ainult neid, kes mõtlevad ka teiste peale. Vanasti usuti, et safiir muudab surematuks ning aitab õppida valitsema oma mõttemaailma. Tumesinine safiir peaks aga suunama inimese kuninglikult käituma. Näiteks Briti kuningakrooni risti keskel on tähelepanuväärne «St Edwardsi» safiir, mida peetakse eriti unikaalseks. Ka Vene tsaaride kroone on kaunistanud safiirid. Tähtkuju poolest sobib Veevalajale, Amburile ja Kaljukitsele. 

Kaltsedon

Kaose korrastaja kaltsedon rahustab meelt ja tasakaalustab tundeid. Ligi 8000 aastat tagasi kasutati seda tööriistade tootmisel, nüüdisajal aga kuulub kivi võimete hulka meeste südamete vallutamine. Peab tõdema, et teatud seos vana ja uue aja vahel on isegi olemas – mehe ürgsed instinktid märkavad naise ehetes tööriista alget ja tõmme ongi sündinud! Sobib hästi Kaljukitsele, Vähile ja Amburile.

Rubiin

Kuninganna Maria-Jose rubiinsõrmus, mis pandi novembris Sotheby oksjonimajas müügile. Sõrmuse hinnaks arvati olevat mitu miljonit USA dollarit (foto: AFP)
Kuninganna Maria-Jose rubiinsõrmus, mis pandi novembris Sotheby oksjonimajas müügile. Sõrmuse hinnaks arvati olevat mitu miljonit USA dollarit (foto: AFP) Foto: FABRICE COFFRINI/AFP

See maailmas enimmüüdud punane kaunitar on kandnud elukivi nimetust, mis tugevdab südant ja taastab jõu. Rubiini mõjupiirkonnas on keskendumine paranenud ja meel terav, lisaks on sellel seksuaalset energiat suurendav võime. Talismanina toob õnne just nimelt armastuses. Kuna rubiine leidub looduses vähe, siis on seda peetud üheks hinnalisemaks vääriskivimiks. Lõvi, Skorpioni ja Vähi märgile sobiv kristall on võimu kivi, mis sobib eelkõige juba teatud küpsuse saavutanud inimestele. 

Smaragd

Smaragdi ja teemantitega kaelaehe (foto: PA Images)
Smaragdi ja teemantitega kaelaehe (foto: PA Images) Foto: Lauren Hurley/PA Wire/PA Images

Vääriskivide kuningaks peetud smaragde kasutati ehete valmistamisel juba enne Kristust. Ka piiblis mainitud kivim on lootuse, usu ja armastuse sümbol ning seda peetaksegi maagide ja preestrite kristalliks. Smaragd on nii eriline, et on enda järgi andnud nime värvitoonile – smaragdroheline. Lõvi tähemärgi õnnekivi kuulub pärandatavate kivide hulka ning muutub seetõttu ühe perekonna valduses justkui kaitseingliks.

Mäekristall

Mäekristalliga kuldsõrmus (foto: Maiken Staak)
Mäekristalliga kuldsõrmus (foto: Maiken Staak) Foto: Maiken Staak

Budismi järgi kuulub mäekristall seitsme vääriseseme hulka ning seda peetakse planeedi kõige võimsamaks ravitsejaks, mis aitab igasuguste probleemide puhul. Kristall annab energiat tervele kehale ja neutraliseerib negatiivsust. Looduses hästi levinud mäekristall kuulub Kaljukitse, Lõvi ja Veevalaja tähemärgi perekonda. Mäekristalliga saab teha kristallivett. 

Teemant

Briljantide ja granaatidega kuldkõrvarõngad (foto: Maiken Staak)
Briljantide ja granaatidega kuldkõrvarõngad (foto: Maiken Staak) Foto: Maiken Staak

Hinnalisemaks vääriskiviks olev teemant on haruldane kristall, mida on juba alates Vana-Kreekast peetud armastuse sümboliks. Huvitava omadusena ei saa teemanti kriimustada millegagi peale teise teemandi ning neil on vääriskividest kõrgeim säravus. Teemandi värvuseks võib olla värvitu, hall, sinakas, kahvaturoosa, rohekas, kollane, pruun või ka must, kuid kõige kõrgema kvaliteediga neist on õrnsinakakas läbipaistev kristall. Ehtekiviks lihvitud teemanti nimetatakse briljandiks. 

Granaat

Taas armastuse kiviks nimetatud huvitava nimega granaat annab julgust, elujõudu ja tõstab seksuaalset aktiivsust ning see on vääriskivi, mida leidub vääriskividest peaaegu kõige rohkem. Aktiivsele ja emotsionaalsele inimesele sobiv granaat on kaitsekivi, mida kasutati amuleti või talismanina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles