Kuidas rääkida lastega peretraditsioonidest?

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jõulud on teadupoolest aeg, mil kõik kraamivad oma lauasahtlitest välja peretraditsioonid. Kõik need meile loomulikud tegevused võivad aga tekitada pisikestes tegelastes küsimusi. Miks me ikkagi raiume maha kuuse, et seda toanurka seisma tuua? Kuidas kassid päkapikke öösel ära ei söö? Kõik need küsimused võivad panna lapsevanema kukalt kratsima.

Traditsioonid annavad meie elule kindla kuju ja vormi, kirjutab ajakiri Time. Aga et traditsioonidest viimast võtta, peame me nendest rääkima, ütleb ekspert Meg Cox. Ning et neist rääkida, peame me kõigepealt aru saama, et meie eludes on ehk rohkem traditsioone kui me teadvustame.

«Inimesed arvavad, et need peavad olema keerulised, aga see pole nii,» ütleb Cox. «Väga palju peretraditsioone on väga kiired: kuidas sa jätad hüvasti, kuidas sa paned lapsi õhtul voodisse.»

Aja jooksul muutuvad igapäevased rutiinsed tegevused traditsioonideks. See tähendab, et lapsevanemad peavad tagama, et traditsioonid oleksid sellised, mis kannavad ka lastele edasi vajalikke väärtusi ja sõnumeid. Tasub meeles pidada, et meie elud on pidevas muutumises ning teinekord võib juhtuda, et varasemad traditsioonid enam meie ellu ei mahu. «Me kasvame ja areneme,» ütleb Cox. «Miks siis ei võiks sama teha ka meie traditsioonid?»

Kuidas aga oleks õige lastega traditsioonidest rääkida?

Algkoolilastega võiks arutada, mis on nende lemmikosa konkreetse traditsiooni juures, näiteks mis neile jõulude juures enim meeldib. Kuna väikestele lastele meeldivad miks-küsimused, siis saab sealt vestlust edasi arendada ning rääkida, mis mõte on jõulude taga. Samuti on hea neilt uurida, kuidas nad tahaksid ise traditsioonide edasikandmisse panustada või kas nad sooviksid ehk midagi lisada.

Põhikooliealiste lastega saab juba sügavamate küsimuste üle arutleda. Coxi sõnul on üks peamisi traditsiooni plusse tõsiasi, et see tugevdab laste identiteeditunnet. See on hea punkt, millest vestlust alustada: kas traditsioon on seotud perekonnaajalooga, usuga või rahvusega?

Keskkoolinoored võidavad, kui saavad traditsioonidest rohkem teada, eriti neist, mis jäävad väljaspoole pereringi. Lõpuks võivad nad enda «avastusretkedelt» kaasa tuua mõtteid, mida koduski järele proovida. Kuna keskkoolinoored hakkavad ellu astuma, on hea mõte lasta neil rohkem ise otsustada ning anda järele, kui nad ei ole enam vaimustuses samadest asjadest, millest nad lapsena olid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles