Uuring: naised vajavad rohkem und keerulisema ajuehituse tõttu

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

On ka sinul suhtes ette tulnud jändamist teemal, kes on suurem unekott ning kes ikka peaks nädalavahetuse hommikul pikemalt magada saama? Igal juhul nüüd on naistel selles vaidluses üks uus uuring, mida arsenalist võtta!

Loughborough ülikoolis läbi viidud uneuuringu tulemused näitavad, et naised peaksid saama rohkem magada. «Naised vajavad meestest keskmiselt 20 minutit kauem uneaega,» ütlevad uuringu autorid. «Selle põhjuseks on komplekssem, pidevalt mitme tegevusega samaaegselt tegelev aju.»

Professor Jim Horne, kes on uneteadust aastaid uurinud, ütleb, et üks une funktsioone on lasta ajul puhata ja end parandada. «Mida rohkem su aju päeva jooksul töös on, seda rohkem on tal vaja ka taastumisaega,» selgitab Horne Higher Perspective’i vahendusel. «Naised kipuvad rööprähklema – nad teevad korraga mitut asja ning on paindlikud. Seega kasutavad nad võrreldes meestega rohkem korraga ka oma ajumahtu, mistõttu on ka nende unevajadus suurem. Mehed, kellel on keeruline töö, mis nõuab pidevaid otsuste vastuvõtmisi, vajavad samuti keskmisest enam und – kuigi tõenäoliselt siiski mitte nii palju kui naised.»

Üks teine uuring, kus vaadeldi 210 keskealist inimest, leidis, et unevaegus mõjutab naiste tervist meestest rohkem ning on otseses seoses stressi, depressiooni ja vihatunnetega, samas kui meeste puhul unepuuduse ja nende konkreetsete murede vahel seost ei märgatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles