Kokaraamatud kingikotti!

Britt Rosen
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juri Lotmani ja Jelena Pogosjani «Suurilma lõunasöögid. Pealinnaelu panoraamid 19. sajandi Peterburist».
Juri Lotmani ja Jelena Pogosjani «Suurilma lõunasöögid. Pealinnaelu panoraamid 19. sajandi Peterburist». Foto: kirjastaja
  • Põgus valik toiduraamatuid, mis võiks ka jõuluvana kongikotti sobida.

Parim (jõulu)kink on teadagi raamat, ka toiduraamat. Sestap pole kirjastajad andnud enne pühi trükimasinatele asu ja toidavad me maitsemeeli pühapäevalõunate, jõuluvürtside, õlitarkuste ja möödunud aegade lugudega.

Kild vene gastronoomiat

Konsomee nuudlitega, kohafilee au gratin, Hispaania artišokid üdiga, apelsinitarretis – ei, need pole sugugi road mõne uue gurmeerestorani menüüst, vaid nii sõi vene aadel ülemöödunud sajandi keskpaiku Peterburis.

Mida vene aristokraadid tollal veel toidulaual eelistasid, millised olid söömiskombed ja kuumemad vestlusteemad, sellest Juri Lotmani ja Jelena Pogosjani «Suurilma lõunasöögid. Pealinnaelu panoraamid 19. sajandi Peterburist» kõnelebki. Kindlasti ei kuulu raamat praktiliste retseptijuhistega kokaraamatute klassi, vaid on sisutihe pilk keiserliku ülemtallimeistri Pavel Dmitrijevitš Durnovo pere söögiellu.  

Peatükk Eesti magusaloost

Otto Kubo, Eesti magusatööstuse grand old man, on juba eluajal legend – laitmatute kommetega härrasmees tähistab tänavu oma 60. tööaastat Kalevi kommivabrikus ja siiani magusatööstuse külalistele giidiks. Helen Eelranna kirja pandud elutükkides «Otto Kubo. Reis läbi värvilise elu» räägib ta muu hulgas sellest, kuidas ta teise ilmasõja ajal Saksamaa põgenikelaagris lapsena üksnes kõrvitsasuppi sõi ja kräpiskandaali keskmest presidendi vastuvõtule jõudis. Ning muidugi avaneb lugejaile Kalevi uskumatult värvikas nõukaaegne köögipool.

Ideid kodusteks pühapäevalõunateks 

Toidublogija Mari-Liis Ilover armastab ise pühapäeviti perele ja sõpradele mitmekäigulisi lõunasööke korraldada ning ahvatleb sellele rajale teisigi. «Tulge külla! Pühapäevalõunad pere ja sõpradega» annab aastaaegade kaupa nii kodusemaid kui ka rahvusvahelisemaid ideid, millega seltskonda üllatada. Roogade valmistamisõpetusi vääristavad sommeljee Rein Kasela veinisoovitused.

Pikkadeks pühadeks kaugelt maalt

Kellel on seapraest-verivorstist tüdimus või otsib rahvuslikele jõulusöökidele päevakohast vaheldust, on Lia Virkuse, Tiina Lebase ja Merrit Kiho «Jõulud meil ja mujal maailmas» parim abiline. See uitab kaugematel kontinentidel ja piilub lähinaabrite kööki. Muu hulgas leiab sealt Austraalia moodi röstitud lamba mündikastmega ning Lõuna-Ameerika piduliku kookosekala ehk ahjulõhe laimi, tsilli ja kookospiimaga. Ka magusat on: näiteks prantslaste jõuluhalg ehk rullbiskviit, belglaste muretainast piparkoogid spekuloosid, sakslaste jõulusai stollen.

Peategelasteks õlid ja äädikad

Kui tahate teada, millist õli võiks lisada leivatainasse, et leib kauem värske püsiks, või mis äädikat soovitavad jaapanlased pohmelli vastu, tasub uurida Umami vürtsipoe perenaise Juta Raudnaski sulest ilmunud teist teejuhti põnevate maitsete maailma sarjas. «Tervislikud õlid ja äädikad» annab toeka ülevaate neljakümnest meil veel võõrapärasemast õlist-äädikast ning nende kasutamisest köögis.

Vaata veel

•          MerMeri kodurestorani perenaine Merrit Kiho kogus kokku oma parimad ulukiretseptid, metsased lapsepõlve mälestuskillud ja kummalised jahi­mehelood ning vormis raamatuks «Püssiga köögis. 50 maitsekat ulukirooga».

•          Andra Kalda «Piparkoogimaitseline» on küll väikeses mõõdus, ent piparkoogivürtsiseid ja magusaid aroome tõuseb sealt juba ainuüksi peale vaadates. Õpetab valmistama igasugust pühade- ja muud magusat.

•          Perenaise Pagariäri eestvedaja Eva Pärteli «Küpsetaja käsiraamat» õpetab valmistama samm-sammult pärmi-, juuretise-, mure-, biskviit-, puru-, keedu- ja lehttainast. Lisaks korralik valik retseptiklassikat rullbiskviidist tuuletaskuteni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles