Suur ja pehme piparkook

, Nami-Nami perenaine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piparkoogivürtsine kook, mis maitseb eriti hästi toorjuustuvõõbaga kaetult.
Piparkoogivürtsine kook, mis maitseb eriti hästi toorjuustuvõõbaga kaetult. Foto: Pille Petersoo

Nami-Nami toiduportaali perenaine Pille Petersoo soovitab advendiajaks lihtsat piparkoogivürtsidega kooki, mis on mahlane ja mõnus ning toorjuustuvõõbaga veelgi hõrgum.

Advendiaeg on alanud ja külmaga otsivad inimesed soojust nii kaminatulest kui ka vürtsidest. Hõõgvein ja piparkoogid sobivad detsembris nautimiseks imehästi, ent piparkoogivürtse sobib panna ka tavalise koogi sisse.

Seda maitsvat pehmet piparkooki võib argipäeval nautida niisama ning pidulikumal puhul rikkaliku toorjuustukattega. Kook on munavaba. Selle võid valmis küpsetada juba päeva või paar varem, ent toorjuustuvõõp on maitsvaim värskelt. 

Umbes 20 sööjale

•          400 g nisujahu

•          300 g tavalist või pruuni Demerara suhkrut

•          1 sl kaneeli

•          2 tl jahvatatud nelki

•          1 sl söögisoodat

•          0,5 tl soola

•          5 dl keefiri

•          150 g pohlamoosi

•          100 g sulatatud võid või mahedamaitselist õli

Glasuuriks:

•          200 g maitsestamata Philadelphia toorjuustu

•          50 g toasooja võid

•          150 g tuhksuhkrut (u 3 dl)

Kaunistuseks:

•          pohli, röstitud sarapuupähkleid

Sega omavahel kuivained. Lisa keefir ja pohlamoos, viimasena  sulavõi või õli. Sega ühtlaseks tainaks, aga ära sega liiga palju. Kalla 25 x 30 cm küpsetuspaberiga vooderdatud või võitatud koogivormi ja küpseta 200-kraadises ahjus 35–40 minutit. Kontrolli koogi küpsust puutikuga. Lase jahtuda ja valmista samal ajal toorjuustuglasuur. Selleks vahusta toasoe toorjuust sõelutud tuhksuhkru ja pehme võiga. Määri koogile. Lõika ruutudeks, kaunista pohlade ja röstitud sarapuupähklitega.

NB! Sega tainas kokku vahetult enne küpsetamist, sest söögisooda ja keefir/hapupiim hakkavad kohe omavahel reageerima. Kui küpsetamisega viivitada, ei pruugi kook enam kerkida.

Tegelikult jätkub tainast ka veidi suurema ahjuplaadi jaoks. Tulemuseks on veidi õhem kook, millele kulub rohkem toorjuustuglasuuri. 25 x 30 cm vormis küpsetades jääb kook umbes 4 cm paksune.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles