Kuidas tülid abielu püsivust ennustavad?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige ohtlikum on abielule, kui üks partneritest püüab konflikti lahendada, kuid teine sulgub endasse.
Kõige ohtlikum on abielule, kui üks partneritest püüab konflikti lahendada, kuid teine sulgub endasse. Foto: SCANPIX

Uuringu kohaselt saab abikaasade vaidluste põhjal ennustada, kas ees ootab kauakestev kooselu või kiire lahutus.

Värskelt abiellunud, kes teineteise peale karjuvad või lausa sõimavad, lahutavad suurema tõenäosusega, kuid leidub üks eriti mürgitav vaidlemise viis, mis abielule kiire lõpu teeb – üks partneritest püüab konflikti lahendada, samas kui teine endasse tõmbub, kirjutas AolHealth.com.

Stsenaarium näeb välja järgmiselt: partnerid hakkavad vaidlema. Abikaasa arutleb rahulikult olukorra üle, kuulab kaasa jutu mõtte ära ning püüab välja selgitada, kuidas too end tunneb. Seejärel tõmbub teine endasse, marsib uksest välja ja keeldub partneriga rääkimast. Viimane pole aga parim mõte, kui loodetakse abielu säilitada.

Ajakirjas Marriage and Family avaldatud uuringu autor Kira Birditt Michigani ülikoolist väitis, et eeltoodud muster vähendab abikaasade koosveedetavaid aastaid. Tema sõnul võib konfliktile konstruktiivselt lähenev pool näha abikaasa endassetõmbumist pigem vähese panustamisena suhtesse, kui katsena maha rahuneda.

Teadlased kasutasid andmeid ühest mahukamast ja pikemaajalisest abielukonfliktide mustreid käsitlevast uuringust – abielu varased aastad. Birditti meeskond huvitus, kuidas individuaalne käitumine ja kaasade  käitumismustrid mõjutavad lahutuse tõenäosust. Samuti uuriti, kas käitumine aja jooksul muutus ning kas mustrites ja konfliktilahendites esines erinevusi sugude ja rasside vahel.

Tulemused olid šokeerivad: kuigi 29 protsenti meestest ja 21 protsenti naistest kinnitas, et esimesel abieluaastal ei tülitsetud üldse, oli uuringu 16. aastaks lahutanud 46 protsenti eksperimendis osalenutest. Samas ei mõjutanud esimese abieluaasta tülid lõpptulemust – kas 16. aasta pärast oldi koos või lahus.

Uuringu järgi kasutasid mehed üldiselt rohkem konstruktiivset lähenemist ja vähem destruktiivset käitumist kui naised. Kuid mida aeg edasi, seda väiksema tõenäosusega kasutasid naised hävituslikke strateegiaid ning endasse sulgumist, samas kui meeste käitumistavad jäid aastate möödudes muutumatuks.

Birditti arvates võivad naiste probleemid abielu algfaasis, mis põhjustavad destruktiivset käitumist ja endassetõmbumist, aja jooksul laheneda. Teiseks võimaluseks peab ta, et naiste elus on paarisuhted ja nende kvaliteet kesksema tähtsusega kui meesterahvaste puhul. Abielu kestel võivad naised seega suurema tõenäosusega täheldada, et konflikti eest põgenemine ja hävituslik käitumine pole tõhus ega kasulik abielu heaolule ja stabiilsusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles