Miks peaks kodus kingad ära võtma?

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas teiegi olete Ameerika teleseriaale vaadates pead vangutanud: mis imelik komme on neil käia kodus välisjalatsitega?

Nähtusesse süvenedes saad peagi teada, et nemad peavad hoopis meid imelikuks ja ebahügieeniliseks, et kingad jalast võtame – põhjenduste hulgas on näiteks mustad sokid (nende lehvitamine võõrustaja nina all olevat ebaviisakas). Samuti on põhjenduseks toodud, et puidust põrandatel on kingadega lihtsalt mugavam ning erinevalt Aasia kultuuridest, kus kogu elutegevus toimub rohkem põrandale lähedal (mõtle Jaapani lauakeste ja magamismattide peale), siis läänemaailmas lihtsalt puudub traditsioon ja vajadus jalatsite pidevaks äravõtmiseks.

Uuring aga näitab, et kingavaba kodu pooldajatel võib olla siiski õigus ja leidub vähemalt üks teaduslik põhjendus, miks kingade äravõtmine on kasulik.

Huostoni ülikooli teadlased uurisid asja ning leidsid, et 40 protsenti jalatsitest on reostatud C.diff bakteriga, mis on äärmiselt resistentne antibiootikumiravile ning võib kaasa tuua pika haiguse. Rääkimata sellest, et välisjalanõud on koos kõige muu jamaga, mida tänavatel leidub: väljaheited, näts, autoõlid jne. See on eestlase jaoks täiesti enesestmõistetav talupojateadmine, et välisjalatsitega toas käies tood sisse õuemustuse.

Küll aga tasub eestlastel kõrva taha panna, et vahetusjalanõud on kasulikud ka töö juures – nii et ära unusta ka kontoris saapaid jalast ajada, saavad jalad hingata ning sa ei vea mustust endaga mööda sundventileeritud kontoriruume ringi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles