Perega päkapikke otsima

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna jõuluturg on Raekoja platsil avatud 8. jaanuarini ja seal leiab põnevat tegevust igas vanuses huviline. Muidugi on kohal jõuluvana koos põhjapõtradega ning nädalalõppudel saab nautida kultuuriprogrammi.
Tallinna jõuluturg on Raekoja platsil avatud 8. jaanuarini ja seal leiab põnevat tegevust igas vanuses huviline. Muidugi on kohal jõuluvana koos põhjapõtradega ning nädalalõppudel saab nautida kultuuriprogrammi. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Üle Eesti on pühade eel avatud kümneid päkapikulaid ja jõulumaid, kus kohtab nii suuremaid kui väiksemaid punasemütsilisi tegelasi. Meisterdamishuvilised saavad piiluda töötubadesse, seiklushimulistele pakutakse samuti üht-teist ning kui ilmataat meile vähegi vastu tuleb, saab nautida vana head saanisõitu.

Elustiil annab väikese valiku kohtadest, kus end mõnusasse jõulumeeleollu viia ja jõuluvanale salasoove sosistada.

Vanamõisa imedeaed

Kus: Harju maakond, Saue vald, Vanamõisa vabaõhukeskus.

Info: joulumaa.vabaõhukeskus.ee.

Millal: 14.–18. detsembrini avatud ettetellimisel, 19.–20. detsembrini on oodatud kõik huvilised.

Pilet: perepilet 15 eurot, üksikpilet 5 eurot.

Vanamõisa vabaõhukeskus muutub jõulude eel talviseks imedeaiaks. Avatud on käsitöö- ja toiduturg, saab piiluda tegevuskodadesse ja seal ka ise kaasa lüüa, kas või sepikojas sepahaamrit viibutada. Jõuluhärra kuulab lugusid, paitab põske ja paneb imedesse uskuma. Muinasjutujaamas ootavad muinasjutud ja autorinukkude näitus, jõulutallis saab näha lehma, lammast ja küülikuid, kehakinnitust pakub Päkapikkude söögimaja. Lisaks jõuluteemaline teatrietendus ja kui lund peaks tulema, saab ka kelgumäest alla lasta.

Kabli ranna päkapikumaa

Kus: Pärnu maakond, Häädemeeste vald,  Kabli rand.

Info: tuisuliiva.ee/kablirand.

Millal: 1.–26. detsembrini avatud ettetellimisel, 26. detsembril perepäev – avatud kõigile.

Pilet: perepäeva hind 10 eurot (soovitav eelregistreerimine), rühmadele erihinnad.

Emmeliine ja Memmeliine näitavad rannapäkapikkude kodu ja tegemisi, lapsed saavad teada, kuidas ja miks päkapikud Kabli randa jõudsid. Meelelahutuse eest vastutab Arabella, kes võtab üles laulu ja tantsu. Veel saab uudistada, mida põnevat on meri tänavu kaldale uhtunud, ning teha tutvust rannapäkapikkude koduloomadega. Toapäkapikk Kajaga meisterdatakse midagi toredat, samuti piilutakse rannajõuluvana magamistuppa ja maitstakse Meritähe valmistatud pannkooke.

Ringkäik päkapikumaal kestab umbes poolteist tundi ja kuna suur osa ajast veedetakse õues, tasub külastajatel ennast soojalt riidesse panna. Oodatud on kõik huvilised, kuid kõige paremini sobib see koht 3–10aastastele lastele ja nende vanematele.

Jõulud Lottemaal

Kus: Pärnu maakond, Tahkuranna vald, Lottemaa.

Info: lottemaa.ee.

Millal: 7.–11., 14.–20., 26.–30. detsembrini, 2. ja 3. jaanuaril.

Pilet: 5–13 eurot, puudega lapse saatja ja alla 2-aastased lapsed tasuta.

Leiutajateküla on jõuluootuses muutunud talviseks muinasjutumaaks. Lotte ja tema sõbrad on kaunistanud kodud, aiad ja metsarajad, õppinud luuletusi, laule ja näitemänge ja muidugi leiutanud.

Iga külastaja saab osa jõulumuinasjutust, mis haarab kaasa nagu põnev raamat või joonisfilm. Võib üheskoos leiutada, näidendites kaasa lüüa, laulda, Bruno isa Matiga talisporti teha, näiteks suuskhokit mängida. Sooja saada ja kõhtu täita aitab Lotte ema Anna imemaitsvate koduste pirukate, supi ja teega. Kärbes Jaak räägib oma pulmareisist ja Leiutajateküla jõuluvana jänes Wolfgang on lubanud suuri kõrvu kingisoovide kuulamiseks.

Alutaguse jõuluküla

Kus: Ida-Virumaa, Illuka vald, Alutaguse puhke- ja spordikeskus.

Info: alutaguse.com.

Millal: 7.–31. detsembrini.

Pilet: 10 eurot, lisatasu eest eri meelelahutused (saani- ja tuubisõit, seikluspark, toitlustus, majutus jne).

Selles võluriigis saab iga külastaja olenemata vanusest külastada ehtsat päkapikumaja, mis asub puu otsas, avastada päkapikkude saladusi ja radu, külastada päkapikkude kingikoda ja teha endale seal üks mälestusese. Igaüht ootab jõulupuu all kingitus!

Ja seegi pole veel kõik! Pärast metsapäkapikkude elu ja tegevusega tutvumist saavad nii lapsed kui ka täiskasvanud sõita kohalikus seikluspargis tuubiga, panna ennast proovile seiklusradadel, teha saanisõitu ja mekkida kohvikus jõuluroogi. Koju kaasa jõulumeeleolu ja hulk muljeid!

Vudila jõulumaa

Kus: Jõgeva maakond, Tabivere vald, Vudila mängumaa.

Info: vudila.ee.

Millal: 12. ja 13. detsember, 19. ja 20. detsember.

Pilet: lapsepilet 10 eurot, täispilet 8 eurot. Korraldajad paluvad valida kodulehelt jõulumaal müttamiseks sobiv kellaaeg – piletite arv on piiratud.

Talve saabudes muutub kogu pere mängumaa Vudila vahvaks jõulumaaks. Jõulurõõmu ja jõulutegemisi jagub nii väikestele kui ka suurematele. Saab kohtuda jõuluvanaga, vaadata jõuluetendust, meisterdada töötubades päkapikkudega. Kui peaks lund tulema, lubatakse ka lumelinna ja saanisõitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles