Stress põhjustab nahaprobleeme, aga mitte aknet

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tõenäoliselt ei tule see kellelegi üllatusena, et stress võib tekitada mitmeid nahaprobleeme. Ent nüüd tegid teadlased kindlaks, et akne ei kuulu nende probleemide hulka.

Värskest uuringust selgus, et stress võib põhjustada sügelust, juuste väljalangemist, rasuseid ja kestendavaid laike peanahal, suurenenud higistamist ja panna nahka kestendama. Varemalt on arvatud, et stress võib tekitada ka aknet, kuid nüüd lükkasid teadlased selle väite ümber, kirjutab Glamour.

Eelnevad uuringud, milles on stressi seostatud nahaprobleemidega, on olnud üsna väikesed või keskendunud ainult ühele probleemile. Värske uuring oli aga laiahaardelisem, kuna selle raames analüüsiti üle 400 tudengi naha seisundit. Lisaks jagati tudengid kolme kategooriasse: kõrge, keskmise ja madala stressitasemega tudengid. Kõrge stressitasemega tudengitel oli mitmeid nahaprobleeme, kuid vistrikud ja akne ei kuulnud nende probleemide hulka.

Teisisõnu, stress mõjub nahale halvasti, kuid kõiki nahaprobleeme ei saa stressi süüks ajada. Igatahes on mõistlik stressitaset kontrolli all hoida ja võimalusel stressi vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles