13 nippi parimaks särisevaks seapraeks

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NIPP: kauplustes on müügil fooliumist küpsetuskarbis praed, mida on väga mugav ja lihtne valmistada. Enne küpsetamist tuleb eemaldada kartongist ümbris, torgata pealmisesse kilesse kahvliga mõned augud ja küpsetada eelkuumutatud ahjus ~180°C juures fooliumkarbis arvestusega ~90 min 1 kg liha kohta.
NIPP: kauplustes on müügil fooliumist küpsetuskarbis praed, mida on väga mugav ja lihtne valmistada. Enne küpsetamist tuleb eemaldada kartongist ümbris, torgata pealmisesse kilesse kahvliga mõned augud ja küpsetada eelkuumutatud ahjus ~180°C juures fooliumkarbis arvestusega ~90 min 1 kg liha kohta. Foto: Rakvere

Külma talveaja söömaaeg pole täiuslik ilma klassikalise ahjupraeta. Särisev ja hõrgult lõhnav praad toob pere ja sõbrad kokku, et ühiselt nautida küpsetatud liha hõrku maitseelamust. Kuidas valmistada parim praad? Nõu annab Rakvere tootekategooria juht Heli Sepp.

  • Klassikaline ahjupraad valmistatakse enamasti sea tagaosa lihastest. Maitsva ahjuprae saab ka seakaelakarbonaadist, kamara ja pekiga seavälisfileest või seakarreest, sea abatükist ning kamaraga või kamarata peekonist. Küpsetamiseks  kasutatakse ka kondiga tagaosa või abatüki 5 sentimeetri paksuseid lõike. Lihtne ja maitsev suutäis on küpsetatud seaesi- või tagakoot.
  • Kamaraga seapraetükist praad jääb mahlasem ja ahjus krõbedaks küpsenud kamar annab kindalasti traditsioonilisele ahjupraele veelgi väärtust juurde.
  • Enamasti valitakse prae valmistamiseks lihatükk kaaluga 1–3 kg, kuid jõulupühade ajal on klassikalise jõulusingi suuruseks isegi 5–7 kg.
  • Liha võib soovi korral enne kuumtöötlemist meelepärases marinaadis lasta seista külmkapis umbes ööpäeva.
  • Prae maitsestamiseks sobivad maitseainesegud, ürdid ja klassikalised vürtsid. Väga sobilikud maitseandjad on kohalikud maitseköögiviljad (küüslauk, mugulsibul). Loomulikult võib lihatüki lihtsalt kokku hõõruda soola-pipraseguga või sinepi-meeseguga ja lasta enne ahjupanekut veidi seista.
  • Praele maitse ja mahlakuse lisamiseks võib tailiha pikkida seapeki-, suitsupeekoni-, porgandi-, selleriribade ja küüslauguküüntega, kuivatatud mustade ploomidega vms.
  • Vürtsid, maitsetaimed, köögiviljad jt lisandid aitavad prae veelgi väärtuslikumaks (ja ka pidulikumaks) ja maitsvamaks muuta. Samas tasub jälgida, et maitseained ei varjutaks lihatoidu loomulikku maitset, vaid tooksid lihale omase maitse paremini esile ja annaksid omalt juurde soovitud maitsevarjundi.
  • Et praad oleks ühtlasema kujuga, tuleks lihatükk vormida. Nööriga sidudes või singivõrgus küpsetades saab praad ühtaegu efektsem ja kompaktsem. Maitsestatud praetüki saab enne ahju panekut vormida ka tugevasti fooliumisse keerates.

Häid nippe, kuidas saada parim praad

Korraliku ahjuprae valmistamine nõuab küll pisut aega ja vaeva, kuid tulemus – nauditav maitseelamus – on seda igati väärt!

  • Enne kuumtöötlemist peaks liha seisma umbes tunni toasoojas, et ahju pannes ei toimuks suurt temperatuurimuutust ja praad hästi pruunistuks.
  • Praad asetatakse ahjupanni või -plaadiga eelkuumutatud ahju ja kõigepealt pruunistatakse 250 °C juures 10 minutit või kuni pruuni kooriku tekkimiseni. Seejärel alandatakse temperatuur 120 kraadini, lisatakse pannile puljongit või vett, millele võib lisada soovi korral punast või valget veini, ja küpsetatakse liha lõplikult valmis. Ahjusoleku ajal võiks valada liha iga 10–15 minuti järel üle praeleeme või spetsiaalselt selleks valmistatud kastmega. Liha valmimisaeg sõltub ahjuprae suurusest, kuid üldjuhul arvestatakse 1 kg liha kohta 1 tund küpsemisaega.
  • Liha on küps, kui terava noa või vardaga torgates ei tule punakat vedelikku. Eralduv vedelik peab olema läbipaistev ja selge.
  • Enne lahtilõikamist võiks lasta valmis prael 5–15 minutit seista, et lihamahlade liikumine peatuks. Nii ei valgu lahtilõikamisel vaagnale liigselt väärtuslikku vedelikku. Liha lõigatakse ristikiudu ka pärast küpsetamist.
  • Liha küpsetamisel küpsetuskotis annab tulemuseks mahlase ja pehme liha. Maitsestatud liha võib panna küpsetuskotti koos köögiviljadega ning lõigata koti ülaosasse ava, et liigne niiskus välja pääseks. Seejärel asetada liha ahjupannile ning küpsetada 175–200 °C juures valmis. Kotti kogunenud leemest võib valmistada maitsva kastme.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles