Nädalavahetusel tuleks ärgata tööpäevadega samal ajal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled harjunud vabadel päevadel lõunani magama? Jah, me teame, see on eriti mõnus just nüüd, kui ilmad on külmad ning väljas on pime. Uurisime siiski lähemalt, miks peaksid end hommikul voodist välja ajama ning jätma lõunani magamise laiskadele. 

Meie küsimusi kommenteerib Regionaalhaigla kopsu- ja unearst ning Eesti Unemeditsiini Seltsi president Erve Sõõru

Miks varane ärkamine on meie kehale ja meeltele kasulik?

Tänapäeval on järjest ähmasemaks muutunud sõna «varahommik». Näiteks ühele inimesele tähendab see kellaaega 6.00, teisele 8.00 ja kolmandale 10.00 või veelgi hiljem. 

Mõned inimesed eelistavad aktiivsemat mõttetegevust päeva esimeses pooles, teised aga õhtupoole – see kõik on individuaalne. Kosutavale unele ning päevasele heale enesetundele on oluline rutiin. Tuleks minna võimalikult ühel ja samal ajal magama ning kindlasti arvestada, et unetunnid saaksid hommikuse ärkamise ajaks täis magatud.

Arvan, et igaüks on kogenud hommikuse looduse lõhna ja värskust. Varem ärgates on meie meeled erksamad ja valmistavad organismi päevasündmusteks ette. Hea enesetunde nimel soovitan seega minna magama ning ärgata võimalikult ühel ja samal ajal seitsmel päeval nädalas, siis kaob ka vajadus lõunani magamise ja voodis vedelemise järele. 

Kuidas uinuda nii, et ärkamine raske ei oleks? 

Kosutavaks uneks valmistutakse päevasel ajal. Arvan, et ega inimesed oma une peale pidevalt mõtle ja selle kvaliteedi kohta tehakse kokkuvõtteid hommikul ärgates. Vähene ööuni on suur murekoht kogu maailmas

Loe edasi detsembrikuu Cosmopolitanist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles