Suhkrurikaste jookide tarbimine suurendab naistel podagrariski

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uurimuse kohaselt on naistel, kes tarbivad fruktoosirikkaid jooke, näiteks suhkruga magustatud karastusjooke ja apelsinimahla, suurem podagrasse ehk ägedasse liigesepõletikku haigestumise risk.
 

Nimelt tõusis USAs podagrasse haigestumise sagedus 1977. aasta 16 juhu pealt 100 000 inimese kohta 1996. aastaks 42 juhuni ning uurimuse autorite sõnul langeb see kokku suure kasvuga karastusjookide ja fruktoosi tarbimises, vahendab kliinik.ee HealthDay News’i.

Fruktoosirikkad joogid võivad põhjustada kusihappe sisalduse suurenemist veres, mis omakorda tekitab podagrat.

Uurijad olid analüüsinud andmeid 78 906 naise kohta, kes osalesid aastatel 1984–2006 meditsiiniõdede terviseuuringus (Nurses’ Health Study). Uuringu alguses ei esinenud kellelgi neist podagrat.

Järgneva 22 aasta jooksul diagnoositi podagra 778 naisel. Võrreldes naistega, kes tarbisid vähem kui ühe portsjoni suhkruga magustatud karastusjooke kuus, oli nendel, kes tarbisid ühe portsjoni päevas, podagrarisk 74 protsenti suurem. Neil, kes tarbisid kaks või enam portsjonit päevas, oli risk juba tervelt 2,4 korda suurem.

Lisaks leiti, et võrreldes naistega, kes tarbisid vähem kui ühe klaasi (170 g) apelsinimahla kuus, oli nendel, kes tarbisid ühe portsjoni päevas, podagrarisk 41 protsenti suurem. Naistel, kes tarbisid kaks või enam klaasi mahla päevas, oli risk 2,4 korda suurem.

Muuhulgas selgus, et naistel, kes jäid fruktoosi tarbimise kõige ülemisse kvintiili (viiendikku), oli podagra tekkimise tõenäosus 62 protsenti suurem kui nendel, kes jäid kõige alumisse kvintiili.

Dr Hyon K. Choi Bostoni ülikooli arstiteaduskonnast (Boston University School of Medicine) märkis koos kolleegidega, et arstid peaksid olema kursis sellega, kuidas fruktoosirikkad joogid võivad mõjutada podagrasse haigestumise riski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles