Noore naise aus ülestunnistus sai palju mürgiseid kommentaare

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Kui 29-aastane Holly Brockwell otsustas avalikult kirjutada sellest, et ta ei soovi lapsi saada, teadis ta ette, et see teema saab palju tagasisidet. Ent ta ei osanud oodata, et tema aus kirjutis võib saada nii palju negatiivseid kommentaare ja lausa ähvardusi.

Tagasiside muutus Brockwelli jaoks niivõrd koormavaks, et ta oli sunnitud end internetist välja lülitama. Ta võttis paariks päevaks aja maha, kogus end ja asus julgelt kritiseerijatega võitlema, kirjutab Huff Post.

Brockwelli sõnul võitleb ta selle nimel, et temal – ja kõigil naistel – oleks õigus oma arvamust avaldada, ilma et peaks kartma teiste kriitikat.

Holly Brockwell on naistele suunatud elektroonika- ja elustiiliportaali Gadgette looja. Hiljuti pöördus tema poole BBC ja palus tal kirjutada arvamusloo laste saamisest. «Naisena saan ma öelda lause, mis toob kaasa tunduvalt rohkem kriitikat kui mistahes muu lause: ma ei taha lapsi,» kirjutas Brockwell oma arvamusloo alguses. Ta jätkas, et on tüdinud sellest, et peab pidevalt sõpradele ja sugulastele selgitama, miks ta on sellise otsuse vastu võtnud.

«Mind ei paelu miski laste saamise juures. See on emotsionaalne asi ja kui ma üritan seda ratsionaalselt seletada, siis kaob minu jaoks selle otsuse jõud,» sõnas ta. Brockwell on võtnud vastu otsuse, et laseb end steriliseerida, kuid tal pole õnnestunud veel seda protseduuri läbi teha. Tema sõnul on uskumatu see, et elades aastal 2015 ja olles peaaegu 30-aastane, peab ta ikkagi võitlema selle eest, et ta saaks kindlustada, et ta ei jääks kunagi rasedaks. 

Brockwelli sõnul aktiveerusid kritiseerijad umbes 30 minutit pärast tema arvamusloo avaldamist. Ei läinud kuigi kaua aega, kui ta sai oma isiklikule meiliaadressile kirju, temaga otsiti kontakti nii Twitteri, Facebooki, LinkedIni kui ka Instagrami vahendusel. Mõni helistas talle lausa mobiilile.

Paljusid kriitikute väiteid oli ta varem juba kuulnud – «sa mõtled veel ümber», «sa oled isekas» –, aga oli ka neid, kes muutusid väga isiklikuks. «Inimesed otsisid minuga kontakti, et avaldada oma heameelt, et minusugune inimene ei kavatse lapsi saada ja maailma ei sünni rohkem selliseid nagu mina. Nad solvasid mu ema ja paljud leidsid, et ma peaksid psühholoogi poole pöörduma,» rääkis noor naine.

«Üks mees andis mulle teada, et tema ei tahaks minuga kunagi seksida. Mõned pakkusid, et ma peaksin lihtsalt seksist hoiduma, mis viitaks justkui sellele, et inimesed seksivad vaid laste saamiseks, ja see on naeruväärne.» Kuigi mõne allika järgi sai naine ka väga tõsiseid ähvardusi ja väidetavalt saatis BBC talle lausa ihukaitsja, kinnitas Brockwell, et see pole tõsi. 

Ta oli sunnitud oma Twitteri konto ajutiselt sulgema, kuna inimeste kommentaarid mõjusid talle masendavalt. «Selline tunne tekib, et sind pommitatakse. Pühapäeva õhtul olin üksinda kodus ja nutsin ning taipasin, et ma ei pea ju neid kommentaare üldse nägema.»

Lõpuks otsustas Brockwell oma konto uuesti aktiveerida, kuna tema ema ütles, et ta ei peaks laskma kriitikutel võita. «Kritiseerijad tahavad, et naised nagu mina oleksid vait – me ei saa lasta neil peale jääda. Väga tähtis on see, et me kõik saaksime arvamust avaldada,» leidis Brockwell. 

Tema sõnul on õnneks olnud ka neid inimesi, kes on temaga ühendust võtnud ja teda tänanud, sest see teema on neid liigutanud. Brockwelli hinnangul näitab selline tagasiside, et kritiseerijatele tuleb julgelt vastu astuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles