Kuidas arendada oma loomingulisust?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas sina oled enda arvates pigem analüütiline mõtleja või loominguline geenius? Kui arvad, et sinus on peidus veidike mõlemat, siis see ei pruugi tõele vastata.

Psühholoogiaprofessor Tomas Chamorro-Premuzic märkis hiljuti ühes artiklis, et enamik inimesi pole nii loomingulised, kui nad ise arvavad. «Inimeste loomingulisuse tase on tegelikult keskpärane ja seda on raske muuta. See on seotud iseloomuomadustega nagu intellektuaalne uudishimu, avatus uutele kogemustele ja omapärasus,» vahendab YourTango professori sõnu.

Chamorro-Premuzici sõnul ei tasuks aga arvata, et see on tingimata halb asi. See tähendab pigem seda, et iga inimene saab oma loomingulisust arendada ja selleks on neli lihtsat moodust.

1. Luba inimestel oma tööd kritiseerida

«Tagasiside on arenguks väga oluline,» märkis professor. Eneseimetlus tõmbab aga loomingulisusele pidurit. Uuringud on tõestanud, et need inimesed, kes on ausale tagasisidele avatud, arenevad loomingulises mõttes kaugemale kui need, kes ei soovi tagasisidet kuulda.

2. Arenda oma loomingulise mõtlemise oskust

Lülita end igapäevasest rutiinist välja ja vaata enda ümber. Märka uusi asju, inimesi ja vaatenurki. Mediteeri, proovi uusi treeningvorme, õpi asju, mis võiksid sinu loomingulisust tõsta. «Ka väikesed muudatused igapäevases rutiinis võivad loomingulisust positiivselt mõjutada,» selgitas Chamorro-Premuzic. Mine tööle mõnda uut teed pidi. Loe sellise autori raamatut, kelle loominguga sa varem pole kokku puutunud. Proovi joogat. Tegele asjadega, mis stimuleeriksid su aju.

3. Pühenda aega tegevustele, millesse sa suhtud kirega

Meeldivate asjade tegemine mõjub motiveerivalt. Kõrgendatud motivatsioon sillutab aga teed loomingulisusele. Sa pole suuteline oma tööd hästi või loominguliselt tegema, kui sa ei naudi seda. Armastus töö vastu aitab sinu loomingulise poole valla päästa.

4. Ole ekspert selles, mida sa armastad

Kuigi mõned on väitnud, et teadmised vähendavad loomingulisist, on Chamorro-Premuzic veendunud vastupidises. Kui sa oled ekspert selles valdkonnas, mida sa armastad, siis see muudab sind kordades loomingulisemaks, mitte ei suru seda poolt sinus maha. Raamatutarkusest jääb aga väheks – leia iga päev uusi võimalusi, kuidas teha lemmiktegevusi paremini või teistmoodi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles