Suhkrust ja valgest jahust tooted soodustavad tupeseene vohamist

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naistearst Katrin Seemen kirjutab ajakirjas Apteeker, et tupeseent ehk kandidoosi põhjustavad inimese normaalsesse mikrofloorasse kuuluva Candida-bakteri erinevad liigid, mis hakkavad soodustavate faktorite mõjul paljunema ja põhjustavad kaebusi.

«Stress, ravimid (eelkõige antibiootikumid), tampoonide ja pesukaitsmete kasutamine - kõik need on kandidoosi soodustavad faktorid,» vahendab kliinik.ee Katrin Seemeni kirjutatut.

Samuti on tema sõnul suur tähtsus toitumisel - näiteks on teada, et kandidoosi soodustab liigne suhkrust ja valgest jahust toiduainete tarbimine. Ka on tupeseenega sageli hädas naised, kes kasutavad pikka aega hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid, sarnaselt võivad mõjuda ka loomulikud hormonaalsed muutused organismis - näiteks rasedus.

Seemen soovitab kasutada intiimpesuks spetsiaalset intiimpesugeeli või vett, kuid kindlasti mitte seepi ega dušigeeli. Kaebusi aitavad tema sõnul leevendada ka vajalikke laktobatsille sisaldavad tupekuulid, mis taastavad normaalse tupe mikrofloora, kuid eelkõige ennetavad ja väldivad tupeseene kordumist.

«Kui käsimüügis saadaval olevaid preparaate kasutades nädala jooksul kaebused ei taandu, on vajalik pöörduda oma naistearsti või ka perearsti poole,» soovitab Seemen.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles