Lugeja küsib: kui palju mandariine tohib rase naine süüa?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mandarinid.
Mandarinid. Foto: Vida Press

«Peagi saabuva mandariinihooajaga seoses tahaksin küsida, kui palju mandariine on rasedal naisel lubatud süüa? Kas see, kui söön rasedana kilo või kaks mandariine, võib tähendada, et minu lapsest saab allergik?» uurib lapseootel naine Emmede Klubis.

Mandariinid on tervislikud puuviljad, mis sisaldavad lisaks C-vitamiinile, kiudainetele ja mineraalidele ka rasedale äärmiselt kasulikku foolhapet. Siiski tasub meeles pidada, et puuviljades sisalduv puuviljasuhkur ehk fruktoos on taimset päritolu looduslik magusaine, mille kaloraaž on hariliku roosuhkruga võrreldes täpselt sama. Üks mandariin sisaldab harilikult kuni 50 kilokalorit.

«On tõepoolest küllaltki tavaline, et mandariinihooaja alates hakkavad ka minu juures arvel olevad rasedad kaalus juurde võtma,» Vastab erahaigla Fertilitas ämmaemand Maarja-Liis Kotkas.

«Kuigi mandariinide söömine võib nende kasulikkuse tõttu täiesti ohutu näida, ei ole nendega kilode viisi maiustamine siiski rasedale hea - lisaks naise enda kaalutõusule võib see tähendada ka seda, et laps kasvab liiga suureks.»

Rasedal tasub teada, et samaaegselt mandariinidega saabub Eestisse ka noroviirus ehk talvine kõhuviirus. Kindlasti tuleks mandariinid enne söömist hoolikalt sooja veega (kasvõi seebiga) pesta, et haigustekitajad mandariine koorides näppudele ja sealt edasi suhu ei satuks. 

«Raseduse ajal kõhugripi põdemise kõige suurem oht rasedale on sellest tekkida võiv vedelikupuudus,» selgitab Kotkas ning lisab, et halvimal juhul võib soolestiku aktiivne töö ränga kõhugripi ajal põhjustada ka emaka kokkutõmbeid ning seega enneaegse sünnituse esile kutsuda. 

Lastel tekkivaid toiduallergiaid teadlased otseselt rasedusaegse toitumisega ei seosta. Kindlasti ei tasu endale midagi selles hirmus keelata, ent nagu öeldud: kõigi toiduainete tarbimisel tasub jääda mõistlikkuse piiresse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles