Retseptid: põnevad pudrud teevad hommikud säravaks

Ahjupuder jogurtiga.

FOTO: Helena Kõivsaar

Gustav Adolfi gümnaasiumi lõpuklassi õpilane Helena Kõivsaar, kes valmistas Herkulessi pudruvõistluse parima pudru, sööb putru iga päev. Üksnes veest ja helvestest ei koosne see aga kunagi: törts kohvikoort või kookospiima, tiba kodujuustu või kohupiima, samuti maitseained ja marjad-puuviljad aitavad selle erilisemaks muuta. Siin on tema inspireerivat ja tervislikud pudruretseptid.

Eesti parim pudrumeister Helena Kõivsaar: marjad muudavad pudru isuäratavamaks ja ka maitsvamaks.

FOTO: Eero Vabamägi

Jõuluhõnguline kõrvitsapuder

FOTO: Helena Kõivsaar

Kahele

  • 2 dl odrahelbeid
  • 1 dl kohvikoort
  • 2 peotäit kõrvitsakuubikuid või 1 dl kõrvitsapüreed
  • 200 g kohupiima
  • 4-5 dl vett
  •  tsipake piparkoogimaitseainet ja kaneeli
  • magustamiseks steviat või suhkrut

Suru kahvliga ahjus küpsetatud kõrvitsaviilud katki (või kasuta püreed) ning pane koos vee ja odrahelvestega potti. Keeda helbed pehmeks ja lisa kohvikoor, keerates kuumuse maha.

Maitsesta puder kaneeli, piparkoogimaitseaine ja stevia või suhkruga. Aseta potile kaas ja võta tulelt. Lase pudrul natuke maitsestuda ja serveeri. Pane peale kohupiima.

Kui kasutad kõrvitsapüreed, võid selle pudru sisse segada ka koos kohvikoorega. Samuti võid kasutada riivitud kõrvitsat. 

Juustune kaerakliipuder

FOTO: Helena Kõivsaar

Kahele

  • 1,5-2 dl kaerakliisid
  • 4 dl vett
  • 1 dl kohvikoort
  • 300 g kodujuustu
  • maitse järgi suitsujuustu
  • soola ja murulauku

Keeda kaerakliisid vees umbes 4 minutit. Keera kuumus väiksemaks ning lisa kohvikoor ja kodujuust. Lase pudrul korraks keema tõusta ja võta pott tulelt. Sega sisse maitse järgi soola ja hakitud murulauku ning riivi peale suitsujuust.

Parfee karamellistatud kaerahelveste ja marjadega

FOTO: Helena Kõivsaar

Kahele

  • 10 sl Türgi jogurtit
  • 300 g 0,5% maitsestamata kohupiima
  • 2 peotäit külmutatud marju (nt mustsõstraid)
  • 1 dl täisterakaerahelbeid
  • 2 tl mett
  • veidi vanilli
  • 1 tl kaneeli
  • magustamiseks steviat või suhkrut

Sega kokku kohupiim ja jogurt. Maitsesta kaneeli, stevia või suhkru ja vanilliga. Rösti pannil kaerahelbed. Hetkel, kui need hakkavad pruuniks minema, lisa mesi. Tõsta pann tulelt ja sega kaerahelbeid hoolikalt, et mesi sulaks ja kõik saaks mesiseks. Lase segul jahtuda ja krõbedaks muutuda.

Pane kaussi või klaasi kihiti jogurtisegu, marjad ja kaerahelbed.

Ahjupuder jogurtiga

FOTO: Helena Kõivsaar

Kahele

  • 2 dl neljavilja- või kaerahelbeid
  • 200 g lahjat kohupiima
  • 2 tl kaneeli
  • 10 sl Türgi jogurtit
  • peotäis marju (nt maasikaid)
  • veidi mandlilaaste
  • steviat või suhkrut
  •  vajaduse korral veidi vett

Sega kokku kaerahelbed, kaneel, stevia või suhkur, kohupiim ja marjad. Kui tulemus on liiga kuiv, lisa natuke vett. Pane segu kahte 10 cm läbimõõduga ümarasse silikoonvormi ja küpseta 200-kraadises ahjus umbes 20 minutit.

Serveeri putru külma jogurtiga ja lisa mandlilaastud.

Võidutöö: odrahelbepuder kookospiimaga

FOTO: Helena Kõivsaar

Kahele

  • 2 dl odrahelbeid
  • 4-5 dl vett
  • 1 dl kookospiima
  •  6 sl kookoshelbeid
  • 1 küps banaan
  • näpuotsaga soola ja kaneeli
  • maitse järgi steviat või suhkrut
  • 2 peotäit hapukaid marju

Pane odrahelbed keevasse vette, lisa ka purustatud banaan ja kookoshelbed. Keeda helbed pehmeks ja lisa hulka kookospiim. Maitsesta puder kaneeli, stevia või suhkru ja tibakese soolaga. Viimasena sega sisse marjad.

Kaunista puder kookoshelveste ja marjadega.

Tagasi üles