Tõestatud: just nii sage seks teeb inimesed kõige õnnelikumaks

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seksist korrast nädalas piisab täiesti, et teha püsisuhtes olijad õnnelikuks.
Seksist korrast nädalas piisab täiesti, et teha püsisuhtes olijad õnnelikuks. Foto: SCANPIX

Kuigi regulaarse seksuaalelu puhul tuuakse välja, et sage seks teeb inimesed õnnelikuks, on õnn ja seks omavahel seotud ainult teatud piirini.

Üldiselt nõustutakse väitega, et iga õnneliku paarisuhte üheks oluliseks komponendiks on ka aktiivne seksuaalelu, kuid kuni seniajani ei ole veel ükski uuring tõestanud, mis on see sagedus, mis inimesi siis kõige õnnelikumaks teeb ning kas vastab tõele väide, et sage seks suurendab inimeste õnnetunnet, vahendab Huffington Post.

Igapäevase seksi pooldajate sõnul aitab see hoida partneritevahelist kirge hõõgvel ning on seeläbi näiteks õnneliku abielu üks tagatistest. Kuigi selline lähenemine võib töötada teatud osa paaride jaoks, väidab värske uuring, et seks ja õnnelikkus on seotud omavahel ainult teatud piirini.

Ajakirjas Social Psychological and Personality Science avaldatud uuringu järgi on nendel paaridel, kes korra nädalas seksivad, isikliku ja suhtesoleku rahulolu samal tasemel – seks kord nädalas on piisav selleks, et inimesed oleksid õnnelikud. Suurema sageduse korral see seos enam ei kasvanud.

Uuringu autori, Toronto ülikooli teadur Amy Muise sõnab, et sellega võtab uuringu tulemus paaridelt maha pinge, mida tekitab vajadus lugeda kordi, kui tihti seksitakse. «Kuigi üldiselt on oluline, et partneriga säilitatakse ka püsisuhtes seksuaalne tõmme, tuleks siiski realistlikult suhtuda enda ootustesse seksuaalelu sagedusele, eriti võttes arvesse olukorda, et mõlemal partneril on ka muu elu väljaspool omavahelist suhet,» märkis Muise usutluses Huffington Postile.

Ta kinnitas küll, et regulaarne seksuaalelu teeb inimesed õnnelikumaks, kuid sellisel juhul ei kehti «mida sagedasem, seda õnnelikum» seos. Muise'i väited põhinevad 23 aasta jooksul läbi viidud uuringu tulemustele, mis uuris  üle 25 000 inimese harjumusi. Regulaarse seksi ja õnnelikkuse vaheline suhe kehtis ainult püsisuhetes olijate puhul, vallaliste puhul ei olnud seda võimalik täheldada.

Ka mitmed teised pikaajalised uuringud on toonud välja, et nädalas korra seksimine on tavapärane püsisuhete puhul. Küll toob Muise välja, et otseselt ei ole uuritud seda, kas paarid ise on sellega rahul või kas nad isegi teavad, mis see keskmine seksuaalsuhte regulaarsus püsisuhete puhul on.

Samas pakub ta, et võib-olla on see partnerite intuitiivne tunnetus, et selline sagedus on neile hea ja nad ei ka näe olulist kasuefekti selle suurendamise juures, iseäranis, kui sinna kõrvale käivad veel töö, lapsed ja muud kohustused.

Oma seniseid uuringute tulemusi arvesse võttes kinnitab uurija kuulsat John Updike'i tsitaati parafraseerides: «Seksiga on nagu rahaga – ainult liiga vähe on halb.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles