Kas suure vanusevahega partnerite suhe saab üldse toimida?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: john rowley/picture alliance

Välismeedia andmetel on 41-aastane supermodell Kate Moss leidnud uue kallima – endast 13 aastat noorema fotograafi Nikolai von Bismarcki. Taoliste suhete puhul tekib alati küsimus: kas vanusevahega partnerid jäävad pikaks ajaks kokku või saab vanus ühel hetkel ikkagi otsustavaks?

Sama suur vanusevahe – 13 aastat – oli ka muusik Chris Martinil ja edukal näitlejannal Jennifer Lawrence'il, kuid mitte keegi ei ennustanud nende suhtele pikka iga. Kui aga partnerid mõtlevad ühtemoodi ja naudivad sarnaseid asju, kas vanusel on üldse tähtsust? Daily Maili suhtenõustaja Tracey Cox kirjutab, et vanuseline võrdsus ei pruugi tähendada, et sina ja partner sobite ideaalselt kokku: võib-olla oled sa 25-aastaselt valmis juba asjadeks, mida mõni inimene ihkab oma ellu 40-aastaselt.

«See, millal keegi on valmis n-ö maha rahunema ja peret looma, sõltub suuresti tema saavutustest, isiksusest, ootustest ja moraalist. Kuigi vanuse põhjal võib teha esialgseid ennustusi, on mitmed paarid tõestanud, et vanus pole alati määrav – pigem võrrelge oma küpsusastmeid, mitte sünnikuupäevi,» leiab Cox.

Mida vanemaks me saame, seda ebaolulisemaks muutub vanus. Näiteks 40-aastase naise ja 30-aastase mehe suhe pole sugugi veider, kuid 26-aastase naise ning 16-aastase noormehe suhtele võidakse viltu vaadata. Samas tuleb arvestada sellega, et kui vanusevahe suhtes on kümme või enam aastat, siis võivad esineda mõned probleemid.

«Üks teema, mis vanusevahega paare lahutab, on lapsed – kas ja millal soovib keegi lapsi saada? Eriti teravaks muutub see küsimus siis, kui naine on mehest vanem. Kas partner on valmis õppima mähkmeid vahetama enne, kui naise bioloogiline kell lõpetab tiksumise?» toob Cox välja.

Tema sõnul võivad probleemid tekkida ka sellest, kui te otsustate mitte lapsi saada, ent siis mõtleb näiteks mees ümber. «Paljud kahekümnendates mehed kinnitavad, et nemad ei soovi lapsi, aga kui nende sõbrad saavad järjest isadeks, mõtlevad mehed ümber,» nendib Cox.

Teine suur probleem võib tekkida võimuvahekorrast. Siin pole küsimus ainult rahas – tavaliselt on vanemal partneril rohkem raha –, vaid ka intelligentsuses ja kogemustes. Noorem partner võib tunda, et ta on justkui õpipoisi rollis – vanem partner on ju kogenenum ja võiks ilmselt nii mõndagi nooremale õpetada. Võim nihkub automaatselt vanema partneri poole. 

Sellisel juhul võib kergesti juhtuda, et noorem partner tunneb, et ta peaks «lapsikutest» asjadest loobuma ning keeldub näiteks sõpradega välja minemast, kuid hiljem kahetseb, et jättis sellised asjad elus tegemata. 

Vanema partneri jaoks võivad noorema vähene kogemus ja madalam haridustase mõjuda masendavalt – tema on kõik need asjad juba läbi elanud, mis nooremat veel ees ootavad. Ilmselt jäävad ka suuremad otsused vanema partneri kanda, ent vahel oleks ju mõnus, kui ei peaks üksinda vastutama. Noorem partner võib tunda kohustust käituda küpsemalt, kui ta on, ja vanem partner võib tunda, et tema peaks jällegi veidi lapsikum olema.

Kolmas oluline komistuskivi on see, kui teil pole midagi ühist. Suhte alguses võib see naljakas olla, kui mainid partnerile The Rolling Stonesi ja ta ei saa aru, kellest või millest on jutt. «Aastate möödudes muutub see väga tüütuks, kui pead iga seriaali, filmi, bändi või muud asja partnerile seletama, sest oma vanuse tõttu ei saa ta aru, millest sa räägid,» hoiatab Tracey Cox. 

Coxi sõnul saabub ühel hetkel arusaamine – ja see tuleb tema hinnangul igas vanusevahega suhtes –, mida see tegelikult tähendab, kui partner on sinust noorem või vanem. Üks tema klientidest oli rääkinud, et see mõistmine saabus hetkel, mil ta asetas oma 46-aastase käe kallima 30-aastase käe peale. «Ma ei taha enam kunagi midagi sellist näha, tänan väga,» tunnistas naine, kes oli suhtes vanemaks partneriks. 

«Vanusevahega suhted võivad toimida ja toimivadki, kuid teil on vaja väga palju keemiat, head huumorisoont ja tugevaid tõekspidamisi, et elada üle neid «hetki», mis elu teie teele toob,» sõnab Cox lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles