Retseptivõistlus: Brita kook

Brita kook

FOTO: Elvis Liivamägi / Erakogu

Retseptivõistluse raames soovis meiega oma lemmikkoogi retsepti jagada Jacqueline. «See kook on ka suurepärane talvisel ajal, kui värskeid marju ei ole saadaval ning ideaalselt sobivad kasutamiseks külmutatud vaarikad,» ütleb ta.

Brita kook

Biskviit:

  • 100g võid
  • 1dl suhkrut
  • 2 munakollast
  • 1dl piima
  • 1,5 dl jahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit

Besee:

  • 2 munavalget
  • 1,5 dl suhkrut
  • 50 g mandlilaaste

Täidis:

  • 3 Emma vanilje kohupiimakreemi (450g)
  • 300 g maasikaid/vaarikaid (talvisel ajal sobivad ka külmutatud vaarikad)
  • 0.5 tl vanilje suhkrut
  • 5 želatiinilehte
  • 2 dl vahukoort
  • Kaunistuseks maasikaid/vaarikaid

Pane ahi 175 kraadi peale soojenema ning kasuta ülalt-alt kuumenemisrežiimi.

Vahusta toasoe või suhkruga, kuni segu on mõnusalt kreemine. Seejärel lisa segule 2 munakollast ja jätka vahustamist. Jäta munavalged alles, kuna neid läheb besee katte jaoks veel vaja!

Teises kausis sega omavahel kokku jahu ja küpsetuspulber. Nüüd lisa kordamööda jahu ja piim võikreemile, samal ajal jätkates segamist. Lõika küpsetuspaberist ahjuplaadi suurune tükk ning määri kokku tükikese võiga, et biskviit hiljem kergemini lahti tuleks. Kalla segu ahjuplaadile ning aja spaatliga laiali, et pind oleks ühtlane. Beseekihi jaoks vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks. Veendu, et anum, mille sees vahustad, ei oleks rasvane, muidu ei pruugi munavalge vahule minna. Määri õrnalt segu ahjuplaadil olevale biskviidile ning raputa peale mandlilaastud. Küpseta ahjus 20 minutit. PS! Kui soovid ümmargust kooki siis jaota segu kahe ümmarguse koogivormi vahel ning küpseta eraldi!

Täidise jaoks vahusta vahukoor koos vanilli suhkruga tugevaks vahuks. Seejärel lisa kohupiimakreem ning sega õrnalt läbi, et maitsed ühtlustuksid. Võta 4 želatiinilehte ja pane külma veega kaussi. Lase 5 minutit seista, seejärel kalla ära vesi, pigista üleliigne vedelik želatiinilehtedest välja ning kuumuta mikrolaineahjus 15 sekundit, kuni želatiin on täiesti vedel. Vala tasakesi niristades vedel želatiin kreemi hulka ning sega ühtlaselt. Pane kreem külmkappi kuni biskviit on jahtunud.

Lõika biskviit pooleks ning lisa kreemist kolmveerand. Aja spaatliga kreem ühtlaselt laiali. Lisa meelepäarsed marjad ning tõsta peale teine biskviiditükk. Kata pealmine biskviidikiht ülejäänud kreemiga ning kaunista marjadega. Jäta külmkappi 3-4 tunniks seisma, et maitsed ühtlustuksid.

Kook on eriti maitsev järgmisel päeval!

Tagasi üles