Miks on vannis käimine nii mõnus?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pole midagi mõnusamat prõksuvate mullidega vahuvannist... Mõned inimesed ütlevad, et nad ei suuda ette kujutada omaenda mustuses vedelemist ning eelistavad duši all käimist. Aga duši all pole ju nii mõnus lugeda! Soojade veeprotseduuride tervistav efekt on aga mõlemal juhul üsna sarnane.

Niisiis, mis juhtub kehaga, kui me võtame sooja vanni? Liftbump leidis mitu teaduslikku põhjendust, miks vanniskäimine nii lõõgastav ja mõnus on.

Soe vesi laiendab meie veresooni, nii on verel lihtsam jõuda pinges lihastesse. Neisse jõuab rohkem verd ja hapnikku, seega lihased lõdvestuvad. Kui su kere on lõõgastunud, jõuab ka ajusse signaal, et on aeg rahuneda.

Soojas vees ligunemine põhjustab kehatemperatuuri tõusu. Kui sa veest väljud, langeb temperatuur järsult, mis aeglustab su ainevahetust ja metabolismi, sealhulgas südamerütmi ja hingamist. Kõik see lõõgastab ja tekitab magusalt unise efekti.

Health.com soovitab kaks-kolm tundi enne magaminekut vanni võtta, sest see aitab kaasa paremale ööunele. Järsk kehatemperatuuri langus ütleb su kehale, et aeg on voodisse ronida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles