Teadlased leidsid, et Facebookist loobumine teeb õnnelikumaks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased viisid läbi uuringu, millest selgus, et inimesed, kes ei kasuta Facebooki, on palju õnnelikumad kui need, kes kasutavad sotsiaalmeediat regulaarselt. 

Happiness Research Institute (õnne uuringute instituut – toim) esitles uuringut, mis tõestas, et kui inimene loobub sotsiaalmeediast, on ta oma eluga tunduvalt rohkem rahul kui enne. Uuring viidi läbi Taanis ja sellest võttis osa 1095 inimest, kirjutab Elite Daily.

94 protsenti osalejatest kasutas iga päev Facebooki ja 69 protsenti tunnistas, et jagavad sotsiaalmeedias oma kõige lahedamatest kogemustest tehtud fotosid ka oma sõpradega. Osalejad jagati kahte gruppi – ühel grupil paluti tavapäraselt jätkata, kuid teisel grupil paluti nädal aega proovida vältida sotsiaalmeedia kasutamist.

Nädala lõpus küsiti osalejatelt, kuidas mõjutas rutiinimuutus nende elu ja selgus, et see grupp, kes ei kasutanud sotsiaalmeediat, oli palju õnnelikum. Üldine õnnetunne oli tegelikult mõlema grupi puhul üllatavalt suur – 81 protsenti sotsiaalmeedia kasutajatest ja 88 protsenti sotsiaalmeediast loobujatest olid kindlad, et on õnnelikud. 

Kui osalejatelt küsiti, kas nad naudivad oma elu, vastas 84 protsenti sotsiaalmeediast loobujatest jaatavalt; sotsiaalmeedia kasutajatest arvas sama 75 protsenti. Teadlased täheldasid ka seda, et tänu sotsiaalmeediast loobumisele muutus ühe grupi eraelu palju aktiivsemaks, sest neil oli rohkem aega sõprade ja tuttavate jaoks. See suurendas ka osalejate rahulolutunnet. 

Iga sotsiaalmeedia kasutaja on aeg-ajalt ilmselt tundnud kadedust, kui näeb pilte kellegi lapsest või kodust. Selle kohta uuriti ka regulaarsetelt sotsiaalmeedia kasutajatelt ja selgus, et teistega võrdlemise tõttu tunnevad sotsiaalmeedia kasutajad end 39 protsenti õnnetumana kui need, kes sotsiaalmeediat ei kasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles