Kuidas kasvatada oma tütardest liidreid?

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hoolimata paljudest edusammudest, mida ühiskond on võrdõiguslikkuse teel ära teinud, on siiski naistel veel palju takistusi. Mida saad sina ära teha, et su tütrest kasvaks inimene, kes usub ja teab, et suudab maailma muuta?

Harvard Graduate School of Education tegi uuringu, et teada saada, milline on vanemate roll oma laste maailmavaate kujunemisel. Kui sa soovid, et sinu lapsest kasvaks edumeelne inimene, siis järgi neid Washington Posti nõuandeid.

  1. Tee kindlaks, mis on su enda eelarvamused. Meisse kõigisse on istutatud eelarvamusi, mis muutuvad ajapikku osaks meist. Vaata endale ausalt otsa ning tee kindlaks, millised sinu eelarvamused su last kahjulikul viisil mõjutavad. Proovi jälgida, mida sa ütled. Kui sa pole kindel, kas su ütlus on stereotüüpe toitev, kasuta asendamistehnikat ja pööra lause vastupidi, näiteks asenda sõna naine sõnaga mees ja vaata, kas lause kõlab samamoodi või selle tähendus muutub.
  2. Muuda oma kodu eelarvamustevabaks. Lapsed märkavad erinevusi poiste ja tüdrukute vahel ning ajapikku võib sellest kujuneda kitsenenud maailmavaade. Loo oma kodus ja pereringis harjumused, mis ennetavad stereotüüpe. Proovi leida lastele meelelahutuseks raamatuid ja multikaid, mis näitavad mittetraditsioonilisi soorolle.
  3. Aita lastel stereotüüpe murda. Lapsed peavad õppima täiskasvanutelt, kuidas stereotüüpe ära tunda ning eelarvamustest rääkida. Selgita lastele, miks stereotüübid on kahjulikud ning kuidas neid murda. Koostage koos nimekiri soostereotüüpidest (näiteks «naiste õlul peab olema kogu majapidamine») ning arutlege omavahel, mis tundeid see neis tekitab.
  4. Ära julgusta suhtumist «poisid jäävad poisteks». Niimoodi annad sa jõudu poiste halvustavale suhtumisele tüdrukute suunas ning stereotüübid saavad hoogu juurde. Proovi leida võimalusi sekkumiseks, kui poisid tüdrukuid kiusavad. Rääkige omavahel sõnadest, mida poisid tüdrukute solvamiseks kasutavad, ning põhjustest, miks need on solvavad – isegi, kui «need on ju naljana mõeldud».
  5. Julgusta tüdrukute juhiomadusi ning enesekindlust. Liiga paljud tüdrukud peavad võitlema eelarvamusega, et nad pole juhtideks loodud ja neil puuduvad selleks oskused ja iseloomuomadused. Tutvusta tütrele kuulsaid naisliidreid ning aita neil arendada juhivõimeid. Paku neile võimalusi katsetada ning räägi avatult hirmudest, mis juhtimisega kaasneda võivad.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles