Milliseid esemeid ei tohiks panna nõudepesumasinasse?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nõudepesumasin on iga koduperenaise truu sõber, kuna selle hea masina abil saab korraga pesta suure koguse nõusid. Kuigi tegemist on hea abimehega, ei kasuta kõik seda masinat õigesti. Nimelt on teatud esemed, mida ei tohiks kindlasti nõudepesumasinasse panna, kuna nõudepesumasin võib nende asjade eluiga lühendada.

Good Housekeeping tõi välja mõned esemed, mida tasuks pigem pesta käsitsi.

Malmist potid-pannid. Malmist nõusid tuleks pesta käsitsi sooja veega (ilma nõudepesuvahendita) või hõõruda puhtaks soolaga.

Puidust esemed. Kuum vesi ja kuivatamiseks mõeldud õhk mõjuvad puidust lusikatele, spaatlitele jms väga karmilt. Puidust esemed võivad oma kuju kaotada, mistõttu ei saa neid enam tavapäraselt kasutada.

Puidust lõikelaud. Ka puidust lõikelauda tuleks pesta pigem käsitsi, kuna nõudepesumasina kuum vesi ja õhk võivad lõikelaua ära rikkuda ning selle eluiga lühendada.

Vanaaegsed nõud. Kui sul on vanaaegseid või käsitsi maalitud nõusid, võiks neidki nõuepesumasinast eemale hoida, sest kuum vesi ja puhastusvahendid võivad nende kauni mustri või pildid ära rikkuda.

Küüslaugupress. Küüslauk muutub pärast pressimist üsna kleepuvaks pastaks, mis võib kinnituda kohtadesse, kust masin neid küüslaugupressi seest kätte ei saa. Pigem pese seda käsitsi.

Termokruus. Mõned uuemad termokruusid on valmistatud nii, et neid võib nõudepesumasinasse panna, kuid üldiselt tasuks neid käsitsi pesta, sest nõudepesumasin võib rikkuda kruusi isolatsiooni.

Siltidega pudelid ja purgid. Purkidelt ja pudelitelt tuleks sildid eemaldada enne, kui paned purgid-pudelid nõudepesumasinasse. Pesemise käigus tulevad need sildid küljest ja võivad nõudepesumasina filtri ära ummistada.

Alumiiniumist esemed. Alumiiniumist esemed võivad nõudepesumasinas oma värvi kaotada.

Juusturiiv. Nõudepesumasin ei pruugi eemaldada kõiki pehmeid juustutükke. Pigem pese riivi käsitsi, sest siis võid kindel olla, et see saab korralikult puhtaks.

Vasest potid, pannid, kruusid. Ekspertide hinnangul võivad vasest nõud nõudepesumasinas muutuda tuhmiks.

Kõrvetamise jälgedega nõud. Kui puder kõrbes hommikul põhja, ära looda, et nõudepesumasin suudaks poti puhtaks teha. See pott vajab veidi küürimist, mida saad vaid käsitsi teha.

Kristallist nõud. Kuum temperatuur võib muuta kristallist nõud tuhmiks ja tekitada neisse pragusid. Samas tasuks uue kristallnõu puhul kontrollida tootja juhiseid – mõned kristallist esemed kannatavad kenasti ka nõudepesumasinas pesemist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles