Eksiarvamused, mis teevad su vaimsele tervisele liiga

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka noortel võib esinda probleeme vaimse tervisega.
Ka noortel võib esinda probleeme vaimse tervisega. Foto: Scanpix/Panther Media

USAs on kindlaks tehtud, et üks inimene viiest kogeb oma elu jooksul mõnda vaimse tervise probleemi. Ometi kannatavad paljud inimesed vaikides ega räägi kellegagi oma muredest. Asi on tõenäoliselt selles, et vaimse tervise probleemidele vaadatakse endiselt natuke viltu, mistõttu ei julge paljud abi otsida.

Tihtipeale on nii, et inimesed kannatavad aastaid enne, kui nad pöörduvad mõne spetsialisti poole. Kuigi ebameeldivad sümptomid võivad olla ravitavad, ei juleta neist rääkida. Mõni inimene kardab, et vaimse tervisega seotud diagnoos võib rikkuda nende karjääri (Kas ma saan olla õpetaja, kui mul on depressioon? Kui teised saavad teada, et mul on ärevushäire, kas nad keelduvad minuga koostööd tegemast?). Teised muretsevad, et neid peetakse hulluks (Kas teised vanemad lubavad oma lastel minu omadega suhelda, kui saavad teada, et ma käin teraapias?). 

Psühholoogiaportaal Psychology Today tõi välja viis valet, mis teevad paljude inimeste vaimsele tervisele liiga, sest neid asju uskudes ei julgeta abi otsida.

1. Inimene saab olla kas vaimselt terve või vaimselt haige

Täpselt nagu füüsiliselt terve inimene võib vahel kogeda peavalu või vaevab teda kõrge vererõhk, võib ka vaimselt tervel inimesel olla emotsionaalseid probleeme. See, kui oled kolmkümmend aastat elanud n-ö vaimselt tervena, ei tähenda, et sul ei pruugi tekkida paanikahooge või et sa ei pea kunagi depressiooni põdema. Isegi, kui sul läheb hästi ja sa oled enda arvates heas vormis, ei ole su vaimne tervis ilmselt 100 protsenti tugev. 

2. Vaimne haigus on nõrkuse märgiks

Leidub inimesi, kes on veendunud, et depressioon, ärevus või muud vaimse tervise probleemid muudavad inimest nõrgemaks. Vaimne tugevus pole sama, mis vaimne tervis. Diabeeti põdev inimene võib olla füüsiliselt väga tugev ja täpselt samamoodi võib depressioonis inimene olla vaimselt väga tugev. Muide, paljud vaimsete probleemidega inimesed ongi tegelikult vaimselt tugevad. 

3. Vaimse tervise probleeme on võimalik ennetada

Tegelikult ei ole, geenid ja traumeerivad elusündmused võivad väga olulist rolli mängida vaimsete probleemide kujunemisel. Ent vaimset tervist on võimalik arendada ja tugevamaks muuta. Tervislik eluviis – õige toitumine, piisavalt magamine, aktiivsus – võivad enesetunnet märgatavalt parandada. Loobuda tasuks harjumustest, mis teevad sind õnnetumaks ja võivad mõjuda enesehävituslikult.

4. Vaimsete probleemidega inimesed on vägivaldsed

Tavaliselt räägitakse vaimsetest haigustest meedias siis, kui on juttu massimõrvast või koduvägivallast. Kuigi paljudel kurjategijatel esineb vaimseid häireid, ei saa väita, et kõik vaimsete probleemidega inimesed oleksid kurjategijad. USAs on kindlaks tehtud, et kõigest 7,5 protsenti kuritegudest on otseselt seotud vaimse haigusega. 

5. Vaimse tervise probleemid jäävad inimesega elu lõpuni

Mõned vaimse tervise probleemid on tõesti sellised, mida ei saa ravida (nt skisofreenia), kuid enamikele probleemidele leidub lahendus. Paljusid vaimse tervise muresid saab leevendada teraapia ja õigete ravimite abil. Leidub küllaldaselt näiteid inimestest, kes on vaimsest probleemist täielikult vabanenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles