Seksuoloog: neitsinaha järgi abikaasa valimine oleks taandareng

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abielu
Abielu Foto: SCANPIX

Seksuoloog Helgi Toomsalu sõnul võib Valentine Alvre üleskutse süütult abielluda viia meid pigem arengus tagasi, luua ebavajalikke pingeid ning õhutada protestikäitumist.

Kõigepealt tuleks Toomsalu arvates jätta kõrvale hüüdlause «abiellu süütult». Selline propaganda tähendab tema sõnul, et algab kontroll süütuse üle. «Me liiguksime sammhaaval tagasi nendesse aegadesse, kus väärtustamine ja häbimärgistamine käis neitsinaha järgi.»

Siinkohal selgitas seksuoloog, et inimeste eripärade tõttu looks süütuse järgi hindamine mitmeid psüühilisi pingeid. Näiteks võib neitsinahk perforeeruda või kogunisti puududa. «Kui algab diagnoosimine, kas esimese vahekorra käigus eritus natukene verd või mitte, loob see väga palju mõttetuid, jaburaid ja valesid pingeid.»

Auto vajab proovisõitu

Toomsalu ei arva, et seksuaaleluga tuleks alustada väga varakult, või et see on kõige tähtsam. Siiski pooldab ta partnerite valikut intiimsuhteid alustada, kui on saavutatud piisav lähedus, et suhe järgmisele tasandile viia.

«Enne auto ostmist tahan mina raudselt teha proovisõitu. Mitte, et on lihtsalt ilus auto – tahan tunda, kas see kõik on minu jaoks.»

Formaalsused ei saa määrata tundeid, rääkimata seksuaalsest sobivusest või kirest. Ka abielus olles võib puududa soov kaasaga vahekorda astuda, märkis seksuoloog.

Loodus põhineb polügaamial

Seksuoloog peab uskumust, et seksuaalpartnerite võrdlusmomendi puudumisel ei saa olla head ja halba seksi, loodusele risti vastukäivaks.

Tähelepanuta ei saa jätta fakti, et inimene pärineb loodusest, mis põhineb aga polügaamial – tänu sellele esineb ka väärarenguid suhteliselt harva, tähendas Toomsalu, ning lisas, et see ei tähenda, et inimestel peaks olema mitu meest või naist korraga.

Mis puudutab soovide minimaalsust võrdlusmaterjali puudumisel, siis rõhutas ta, et seksi pärast ei vahetagi inimesed suhteid. «Oleks jabur mõelda, et inimesed, kelle vahel seksuaalsuhted ei tööta, abielluvad järgmisega.» Seksuaalsuse emotsionaalne, vaimne, kui füüsiline külg on kõik samaväärselt olulised.

Toomsalu meenutas, et Euroopas oli pikka aega keeld lahutada, kuid õnnelikumaks see inimesi ei teinud – muul juhul poleks ümbermuudatusi tehtud. «Arengus on loomulik, et see toimub ülespoole, mitte taandarengu suunas.»

Partnerite arv ei määra seksuaaleluga rahulolu

Toomsalu tõdes, et paaridel, kes on asutunud abiellu süütult ja elavad õnnelikult, on väga vedanud. «Tulles enda praktika juurde, pean kurvastuseks ütlema, et kui inimesed on abielludes enda esimeses seksuaalsuhtes, ei tähenda see, et nende seksuaalelud on ilmtingimata korras – muidu seksuoloogi juurde ei tuldaks.»

Seksuaalprobleemidega paare pöördub tema poole palju ning intiimeluga rahulolu ei määra see, kas partnereid on olnud üks või rohkem, märkis Toomsalu. Peamine on inimese kontakt enda seksuaalsuse ja emotsionaalsusega.

Tema sõnul on väike osa rahvastikust ka puhtlooduslikult seksuaalselt sobimatud, mistõttu ei pruugi ainult iseloomude põhjal abielludes partnerite voodielu toimida. «Nad võivad iseloomudelt sobida ja olla väga head sõbrad, aga miskipärast on loodus sättinud, et nad ei saa lapsi, kuigi kumbki pole viljatu.» Samuti võib loodus välistada inimeste seksuaalsuhted, kui ühele pooltest ei sobi teise kehalõhn (näiteks sperma või higi lõhn).

Keelud viivad teise äärmusesse

Rääkides vaimse tervise aspektist, nentis seksuoloog, et igasugused ettekirjutused – nagu süütult abiellumine - provotseerivad võitlust ning viivad pigem agressioonini ja teise äärmusesse. «Kõik võiks pigem kulgeda harmoonia ja äratundmise suunas,» leidis ta.

«Usaldan iga täiskasvanud inimest olema sedavõrd pädev, et aru saada, kas tema jaoks suhe töötab või mitte,» märkis seksuoloog ning lisas, et valik, kas abielluda süütult või pärast kirevat sekuaalelu, on iga inimese sisetunde küsimus.

Samuti ei tohi tema hinnangul teha inimestele ettekirjutusi ja panna neid kellegi teise loodud mudeli järgi elama: «Ühiskond on täpselt nii terve, kui tervena ta oma liikmeid hindab.» Pigem on Toomsalu sõnul oluline enesemääratlemisjulgus ja tasakaal.

Näiteks eksitakse rajalt, kuid saadakse kogemus, millest edasi liikuda – edaspidi saab teha paremaid valikuid ja toetada teisi, kes sama kogemusega end siduma hakkavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles