Kuidas tegelikult kõrvu puhastada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kõrvavaha on tüütus, mille eemaldamiseks kasutatakse enamasti vatitikku. Tegelikult on see ohtlik, sest kogemata võib oma kõrva jäädavalt vigastada.

Kõrva-, nina-, kurguarst Leon Chen hoiatab portaalis Greatist, et vatitikuga kõrvu puhastades teed rohkem kahju kui kasu ja mõistlikum oleks end sellest kombest välja harjutada. Kuigi sulle endale tundub vatitikul vaha nähes, et teed kõrva puhtaks, siis suure tõenäosusega lükkad hoopis rohkem vaha sügavale kuulmekäiku, kaugemalegi sealt kus see tegelikult tekib (ja kuhu see peaks ka jääma).

Kõrvavahal on antibiootilisi omadusi ja liigne puhastamine võib pikema aja jooksul tekitada kõrva- ja nahaprobleeme alates kõrvapõletikust ekseemini välja. Lisaks jõuab arsti sõnul tema juurde küllalt patsiente, kes on endal vatitikuga kuulmekilesse augu torganud. 

Harjumusel on aga suur jõud. Kuidas siis oma kõrvad rahule jätta? Kõrvaarsti sõnul võiks vähemalt piirduda kolme puhastuskorraga kuus. Selleks, et kõrvade puhastamine oleks lihtne ja ohutu, tuleb seda teha pärast duši all käimist, et kõrvavaha oleks vedelam. Aseta näpp vatitikule nii, et sõrmeküüs puudutaks vati äärt - nii on kindel, et sa ei suru vatitikku liiga sügavale kõrva sisse. Hõõru õrnalt kõrv puhtaks ja ära muretse liiga palju seepärast, kas sinna jäi veel midagi.

Vatitiku kasutamise asemel võiks aga arsti soovitusel puhastada kõrvu korra nädalas hoopis õli ja vesinikperoksiidiga. Pane õhtul kummassegi kõrva kolm tilka oliivi- või beebiõli ja masseeri kõrva käega pealtpoolt. Selleks, et õli ei rikuks padjapüüri, kata kõrvad vatipalliga. Hommikul, kui lähed duši alla, pane pihule vesinikperoksiidi ja hõõru kõrva peale. Peroksiid mullitab kõrvast välja võtab endaga ka pehmenenud kõrvavaha kaasa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles